DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Celý ten rodinný balíček je opatrenie pre tých, ktorí už tie peniaze majú a v podstate tá logika je taká, že čím ste bohatší, čím viac zarábate, tým väčší nárok máte na daňový bonus a teda tým viac dostanete pomoci od štátu.

Michal Šimečka a Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Igor Matovič minulý rok cez parlament presadil svoj takzvaný rodinný balíček, ktorého najzásadnejšie opatrenie bol zvýšený daňový bonus. Jeho výška sa odvíja od veľkosti príjmu jednotlivca. Pracujúci, ktorí zarábajú viac, majú aj nárok na vyšší daňový bonus. Naopak táto pomoc sa netýka nepracujúcich alebo bezdetných, ktorý na peniaze z daňového bonusu nemajú nárok. Výrok Michala Šimečku preto hodnotíme ako pravdivý.

Parlament v máji minulého roka schválil takzvaný rodinný balíček z dielne Igora Matoviča. Balíček obsahoval zvýšené prídavky na deti, vyšší daňový bonus aj príspevky na krúžky. Len v roku 2023 mali výdavky štátneho rozpočtu na tento balíček predstavovať 1,2 miliardy eur.

Rodinný balík je zameraný na pomoc rodinám s deťmi. Rodiny, ktoré deti nemajú alebo ich majú už zaopatrené, tak nebudú mať z balíka nič

Najväčšia položka tohto balíčka, daňový bonus na dieťa, sa vypočítava podľa hrubej mzdy a počtu detí, ktoré rodina má. V praxi platí, že čím vyšší základ dane niekto má, tým vyšší dostane daňový bonus od štátu. Pomoc sa netýka najchudobnejších obyvateľov Slovenska, ktorý z rôznych dôvodov nechcú alebo nemôžu pracovať.


Súčasťou rodinného balíčka je aj prídavok na dieťa vo výške 60 eur, ktorý sa neodvodzuje od mzdy rodiča ani počtu detí v rodine.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.03.2023
success
error