DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Niečo z toho samozrejme, že bolo treba, pomôcť ľuďom v situácii, ktorá bola bezprecedentná počas vojny, keď rástli ceny energií. Každý európsky štát urobil nejakú podobnú schému pomoci, žiadny európsky štát nie takú megalomanskú…

Michal Šimečka a Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Na balíky pomoci počas energetickej krízy sa v Európskej únii minulo spolu takmer 800 miliárd eur. Podľa výskumu analytického inštitútu Bruegel najväčšie množstvo finančných prostriedkov vynaložili štáty ako Nemecko, Británia, Taliansko či Francúzsko. Z výskumu vyplýva, že alokovaná pomoc na Slovensku predstavuje najvyššie percento z HDP spomedzi všetkých krajín EÚ v období od septembra 2021 do januára 2023.

Na Slovensku vláda na pomoc počas energetickej krízy vyčlenila až 9,3 percenta HDP. Nemecká vláda pomáhala svojim občanom celkovou sumou vo výške 7,4 percenta HDP. Keďže sa jedná o najvyššiu pomoc počas krízy v prepočte na HDP, výrok hodnotíme ako pravdivý.

 

Tento výskum zdieľali aj európske a svetové portály ako Euractiv (aj v SK verzii) či Reuters, ale aj slovenské médiá, napríklad Hospodárske noviny.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.03.2023
success
error