DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

O tejto 363-ke všetci, aj napr. advokátska komora hovorí, že je správny ten inštitút. Sudcovia samotní o tom hovoria.

Michal Šimečka a Boris Kollár - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Tvrdenie Borisa Kollára, že “všetci” obhajujú správnosť paragrafu 363 Trestného zákona, je zavádzajúce. Naráža na kritiku viacerých sudcov, prokurátorov, prezidentky aj Európskej komisie. Aj napriek podpore tohto inštitútu niektorými členmi advokátskej komory a združenia sudcov, množstvo ďalších dôležitých aktérov tento opravný prostriedok kritizuje.

Slovenská advokátska komora v rozsiahlej analýze argumentovala za ponechanie § 363 tvrdením, že “sa javí efektívnym procesným nástrojom” (pdf, str. 4). Opakovane vyjadrila obavy z potenciálneho zrušenia tohto inštitútu. Zároveň však pripustili, že v prípade jeho zrušenia by sa dal nahradiť iným zákonom s podobným efektom.

Združenie sudcov sa v roku 2021 vyjadrilo k snahám politikov, zrušiť alebo zmeniť § 363. Upozornili na to, že na zrušenie tohto paragrafu je potrebná odborná diskusia, na ktorú aj ponúkli svojich členov.

Medzi sudcov, ktorí tento paragraf považujú za opodstatnený, patrí aj sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko.

Spôsob používania a výklad tohto paragrafu naopak kritizoval Najvyšší súd. Senát sudcu Klimenta konštatoval, že Maroš Žilinka pri používaní tohto paragrafu vyhodnocuje dôkazy, čo je pozícia, ktorá v Slovenskej republike patrí výhradne súdu.

K problematickosti tohto paragrafu sa vyjadrila aj Súdna rada, ktorá chcela preskúmať jeho používanie generálnym prokurátorom. Predseda Súdnej rady Ján Mazák paragraf 363 verejne kritizoval, čo poukazuje na priamu nezhodu v názoroch hlavných predstaviteľov Súdnej rady a generálnej prokuratúry.

Kritiku tohto paragrafu prezentovala aj Európska komisia a rovnako kriticky ho vníma aj prezidentka, ktorá sa rozhodla overiť jeho ústavnosť cez podanie na ústavný súd. O jeho nadužívaní hovoril aj úrad špeciálnej prokuratúry a konkrétni prokurátori.

Dá sa teda povedať, že medzi advokátmi či sudcami je viacero takých, ktorí považujú § 363 za správny a opodstatnený. Zároveň však mnohí sudcovia, prokurátori a iní verejní činitelia vyjadrili potrebu diskutovať o jeho zmene alebo zrušení. Tvrdiť teda, že význam § 363 obhajujú “všetci”, je zavádzajúce.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.03.2023
success
error