DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

363-ku dostal aj pán Gábor Grendel, ktorý zakladal stranu Nova s pánom Lipšicom…  a keď ju dostal pán Klimek, Marcel Klimek, taktiež zakladateľovi Nova, tiež nikto nevrešťal, že tú 363-ku treba zrušiť.

Michal Šimečka a Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Paragraf 363 v minulosti pomohol Gáborovi Grendelovi, ktorý zakladal stranu NOVA s Danielom Lipšicom. Stalo sa tak ešte v roku 2014, keď Grendel kandidoval na starostu bratislavského Starého Mesta. Krátko pred voľbami bolo na neho podané zjavne účelové trestné oznámenie pre podozrenie z krátenia dane. Grendel voľby nakoniec tesne prehral. V roku 2015 bolo proti nemu začaté trestné stíhanie, ktoré zrušil až vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

Čižnár použil paragraf 363 aj na zrušenie obvinenia voči štátnemu tajomníkovi Marcelovi Klimekovi. Klimek bol v roku 2015 obvinený z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Spolu s ním bol v tom čase obvinený aj podpredseda hnutia Sme rodina a Kollárov blízky spolupracovník Milan Krajniak. Podľa Čižnára boli vznesením obvinení porušené Krajniakove aj Klimekove práva.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.03.2023
success
error