DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Hlavné správy, ich spolupracovník bol odsúdený za ruskú špionáž. Malo dostať ešte viac, ale bol odsúdený právoplatným súdnym rozsudkom.

Michal Šimečka a Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Šimečka hovorí o ​​spolupracovníkovi webu Hlavné správy Boh​​ušovi Garbárovi, ktorý bol minulý rok nahraný pri tom, ako ho verbuje vojenský pridelenec ruskej ambasády Sergej Solomasov. Garbár podľa polície zbieral informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021. 

Garbár bol v tejto veci obvinený a senát Špecializovaného trestného súdu mu vo februári schválil dohodu o vine a treste. Rozsudok bol momentom vyhlásenia právoplatný. Súd ho uznal za vinného zo zločinu vyzvedačstva a brania úplatku a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere troch rokov s podmienečným odkladom, hoci mu hrozilo až 13 rokov odňatia slobody. Súd mu vymeral aj finančný trest vo výške 15-tisíc eur, trest prepadnutia majetku vo výške 1 000 eur a tiež povinnosť zúčastniť sa na troch hlavných pojednávaniach v korupčných kauzách až do vyhlásenia rozsudku. Ak by sa však konal súdny proces, v prípade uznania viny by Garbárovi hrozilo väzenie minimálne na štyri a viac rokov.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.03.2023
success
error