DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Poliačik

toho času nepolitik

Celý svet hovorí jednoznačným hlasom až na pár výnimiek, že Rusko musí stiahnuť svoje vojská za hranice z roku 1991, tzn. celý Donbas a celý Krym zároveň celý svet jednoznačne povedal, že Rusko musí zaplatiť za škody, ktoré napáchali na ukrajinských civiloch a na ukrajinskej zemi. V tej rezolúcii je takisto napísané, že je tam podpora pre vytvorenie špeciálneho tribunálu, ktorý bude súdiť vojnové zločiny, ktoré pácha Rusko na Ukrajine.

Výročie vojny na Ukrajine v TA3 - 30.11.-0001
Pravda

Za rezolúciu OSN z 23. februára 2023, ktorá vyzvala Rusko na stiahnutie všetkých jednotiek z územia Ukrajiny, hlasovalo 141 členských štátov OSN. Proti bolo 7 členských štátov OSN, ako napríklad KĽDR, Sýria, či Bielorusko. Zvyšných 32 členských štátov sa zdržalo hlasovania, medzi nimi aj Čína a India. Ruské vojenské jednotky sa podľa rezolúcie majú stiahnuť za medzinárodne uznané hranice Ukrajiny, čiže aj z Krymu a Donbasu. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

V rezolúcií sa nepíše o tom, že Rusko musí zaplatiť za škody, ktoré napáchalo na Ukrajine, spomína sa však nutnosť vyvodenia zodpovednosti  za spáchané zločiny. 

Schválená rezolúcia obsahuje vyhlásenie, ktoré hovorí o  potrebe zabezpečiť vyšetrovanie a potrestanie najzávažnejších trestných činov podľa medzinárodného práva. Má sa tak stať prostredníctvom spravodlivého a nezávislého vyšetrovania na národnej alebo medzinárodnej úrovni. Nehovorí o vytvorení špeciálneho tribunálu, ktorý by súdil iba vojnové zločiny Ruska na Ukrajine.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.03.2023
success
error