DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Nikto v histórii Rusko neporazil.

Výročie vojny na Ukrajine v TA3 - 30.11.-0001
Nepravda

Rusko bolo v dejinách porazené hneď niekoľkokrát. Medzi najvýznamnejšie porážky nedávnej histórie možno zaradiť podpis separátneho mieru v prvej svetovej vojne, prehranú Rusko-japonskú vojnu či Krymskú vojnu. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý. 

Medzi najvýznamnejšie porážky Ruska z pohľadu súčasnosti môžeme zaradiť:

Krymská vojna v 19. storočí bola vojnou medzi Ruskom a koalíciou Osmanov, Británie a Francúzska. Vo vojne išlo o kontrolu nad Krymským polostrovom a prístupom k Čiernemu moru. Rusko sa nakoniec vzdalo a podpísalo Parížsku mierovú dohodu, čím stratilo kontrolu nad Čiernym morom aj polostrovom Krym. 

Rusko-japonská vojna, ktorá sa odohrávala v rokoch 1904 až 1905. Aj v tejto vojne Rusko nakoniec prehralo a ako dôsledok muselo Japonsku odovzdať časť svojho územia. V dôsledku potupnej porážky vypukla v Rusku revolúcia, ktorá ho pretransformovala z autokracie na konštitučnú monarchiu. 

V prvej svetovej vojne bolo Rusko pôvodne úspešné, ale napokon utrpelo viacero významných porážok. V dôsledku revolúcie prišlo k pádu monarchie, čo znamenalo, že sa krajina potrebovala vysporiadať s vnútornými problémami. Rusko so svojimi nepriateľmi podpísalo tzv. Brestlitovský separátny mier, ktorým sa Rusko vzdalo území Fínska, pobaltských štátov, Poľska a Ukrajiny.

Územie Fínska sa Rusko v roku 1939 pokúsilo získať späť v takzvanej Zimnej vojne. Rusko bolo rozhodnuté dobiť celé územie Fínska do dvoch týždňov. To sa ale bránilo dlhšie, ako sa čakalo a hoci nakoniec stratilo časť svojho územia, svoju nezávislosť si udržalo. Aj keď technicky Rusko túto vojnu neprehralo, kvôli násobne väčším stratám a nesplneným cieľom sa len ťažko mohlo považovať za víťaza. De facto porážku neskôr uznal aj Prvý tajomník Komunistickej strany Nikita Chruščov.

V roku 1979 Sovietsky zväz začal inváziu do Afganistanu, ktorá viedla k dlhoročnej a neúspešnej vojne, ktorá oslabila Sovietsky zväz a prispela k jeho pádu.

Andreja Danka sme 13. marca 2023 oslovili so žiadosťou o reakciu, no nevyužil ju a požiadal portál Demagóg.sk, aby ho viac nekontaktoval, keďže sme podľa neho neobjektívni. Na otázku, v čom konkrétne, hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová nereagovala.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.03.2023
success
error