DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

(Vláda, pozn.) Má nejaké kompetencie, ktoré im dovoľuje pani prezidentka, oni sú takéto, ale potom je tunak 1 časť kompetencií, ktoré nemôže odsúhlasiť ani pani prezidentka, ale nemôže ich vykonať ani vláda, lebo napr. nebudeme vedieť čerpať nejaké eurofondy, nebudeme môcť použiť plán obnovy.

Richard Sulík vs. Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Po vyslovení nedôvery prezidentka vládu odvolala a zároveň ju poverila vykonávaním odmedzeného rozsahu spôsobností. Vláda bude týmto obmedzeniam podliehať aj pri čerpaní časti eurofondov. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Článok 115 ods. 3 ústavy určuje rozsah pôsobností, ktoré prináležia takto odvolanej vláde; v niektorých oblastiachsa požaduje súčinnosť a priamy súhlas prezidenta SR. Vláda po odvolaní nemá právomoc rozhodovať o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky či o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky.

To potvrdzuje aj Vincent Bujňák z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v rozhovore pre TASR: „Niektoré [kompetencie] nemôže [vláda] vykonávať vôbec a na niektoré potrebuje súhlas hlavy štátu.“ Bujňák ako príklad právomoci vykonateľnej len v súčinnosti s prezidentkou uvádza aj zmenu účelu použitia výdavkov štátneho rozpočtu.

Prostredníctvom hovorcu problémy s čerpaním eurofondov  potvrdzuje aj Kancelária prezidenta SR:  „Zásadné otázky vnútornej a zahraničnej politiky, o ktorých už odvolaná vláda nemôže rozhodovať, nie sú legislatívne dostatočne a presne zadefinované. Ukazuje sa to najmä pri strategických materiáloch, na ktoré má byť naviazané čerpanie eurofondov.“

 

Dátum zverejnenia analýzy: 01.02.2023
success
error