DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Sme rodina sa opakovane a jasne vyjadrili, že nedajú hlasy na 76, ktorá by vládla do februára budúceho roku. Takto isto sa vyjadril poslanec Gyimesi, poslanec Valášek a poslanec Matovič to dokonca podmienil odstupom ministra Hirmana.

Richard Sulík vs. Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Poslanci klubu Sme rodina, Gyimesi, Matovič a Valášek skutočne neponúkli svoje podpisy pod novú parlamentnú väčšinu,, ktorú sa snažil zložiť premiér v demisii Eduard Heger, alebo svoj podpis podmienili predčasnými voľbami. 

Sme rodina cez niekoľkých predstaviteľov opakovane komunikovala, že po páde vlády budú za predčasné voľby. Podpisy pod takzvanú „novú 76ku” - čiže pre vládu s nadpolovičnou väčšinou v parlamente - boli ochotní dodať iba pri dohode na predčasných voľbách. V prípade zloženia vlády, by túto vládu podporili len do predčasných volieb, nie do termínu riadnych volieb. 

Svoj podpis pod návrh o vybudovanie novej väčšiny nedodal ani poslanec OĽaNO Gyorgy Gyimesi, ktorý chcel pred tým počuť mená ministrov takejto vlády. Zároveň povedal, že podľa jeho názoru „nová 76ka do februára 2024 nebude”.

Rovnaký postoj zaujal aj nezaradený poslanec Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek.

Aj predseda OĽaNO Igor Matovič v statuse na sociálnej sieti napísal, že si nevie predstaviť vládu, v ktorej by zotrval minister hospodárstva Karol Hirman. Podpisy, ktoré zbieral Eduard Heger, však neboli pod konkrétne zloženie vlády. Igor Matovič medzitým povedal, že chce dať podpis ako posledný.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.02.2023
success
error