DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Je to malý krôčik, ale však samotná komunita vraví, že v podstate nič to (návrh zákona o dôverníctve, pozn.)  dokopy nerieši a že to rieši príliš málo.

Richard Sulík vs. Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Aktivisti v oblasti práv LGBTI+ ľudí sa vyjadrujú, že aktuálny návrh o dôverníctve nie je dostatočným riešením ich práv.

Po teroristickom útoku na Zámockej ulici vznikol tlak občianskej spoločnosti na vládu, aby upravila spolunažívanie párov rovnakého pohlavia, ku ktorým sa podľa aktivistov Slovenská republika správa ako k druhoradým občanom. Po útoku sa v parlamente hlasovalo o dvoch návrhoch, prvý zákon o registrovaných partnerstvách predložil poslanec Valášek za stranu PS, druhý o tzv. partnerskom spolužití predstavila strana SaS. Ani jeden z týchto návrhov nenašiel dostatočnú podporu, vláda preto poverila ministra spravodlivosti, aby vypracoval návrh, ktorý by upravoval spolunažívanie nezosobášených párov. 

Zákon o dôverníctve je návrhom z dielne ministra spravodlivosti Viliama Karasa, ktorý by mal uľahčiť život a zabezpečiť právnu ochranu komunite nielen LGBTI+, ale všetkým párom, ktoré žijú v inom ako manželskom zväzku. Pre mnohých politikov je zákon nedostačujúci, pretože zakladá nový tzv. inštitút dôverníctva, ktorý  nepriznáva takýmto párom ani zďaleka také práva a povinnosti ako manželstvo či registrované partnerstvá. Výrok Richarda Sulíka tak môžeme označiť za pravdivý.

Inštitút dôverníctva sa vzťahuje na všetky nezosobášené páry, nie je určený len pre páry rovnakého pohlavia. Podľa ministra Karasa, „ktorákoľvek osoba bude môcť vyhlásiť o inej osobe, že je jej dôverníkom.“ Zákon o dôverníctve rieši okrem iného tzv. fiduciárne vyhlásenia, ako je napríklad poverenie blízkej osoby právomocou oboznamovať sa zdravotnými informáciami poverujúcej osoby

Politici aj aktivisti tento návrh kritizujú z viacerých dôvodov. Podľa podpredsedníčky Progresívneho Slovenska Lucie Plavákovej je návrh hanebný a ponižujúci, pretože síce vytvára nový pojem „dôverník“, avšak v skutočnosti neuznáva existenciu párov rovnakého pohlavia. Plaváková dodáva, že návrh stavia partnerské vzťahy rovnakého pohlavia na tú istú pozíciu, ako akýchkoľvek dvoch ľudí, ktorí spolu zdieľajú bývanie. Ex-ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa taktiež nezdržala kritiky a návrh označila za čiastkové riešenie  situácie párov rovnakého pohlavia na Slovensku. K návrhu sa vyjadrila aj Iniciatíva Inakosť, ktorej hlavným cieľom je hľadať riešenia na zlepšenie života LGBTI+ komunity. Iniciatíva Inakosť vníma návrh ako nedostatočný, keďže sa nevzťahuje na základnú požiadavku, ktorou je právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.02.2023
success
error