DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Pri verejnom vypočutí pán Žilinka povedali, to je na videu bolo zverejnené, že § 363 robí šarapatu. To povedal teda doslova a že on súhlasí s tým, že by bol zrušený alebo pozmenený.

Richard Sulík vs. Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Žilinka pred zvolením za generálneho prokurátora počas verejného vypočutia v novembri 2020 doslova povedal, že § 363 robí šarapatu. Hovoril tiež o možnej zmene tohto paragrafu alebo dokonca jeho potenciálnom zrušení, výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

Maroš Žilinka ako kandidát na generálneho prokurátora na verejnom vypočutí 23. novembra 2020 povedal:

„Bolo by dobré zaoberať sa tým a ono je to aj v programovom vyhlásení vlády, to oprávnenie generálneho prokurátora zrušovať právoplatné rozhodnutia v prípravnom konaní, pretože toto nám hlavne na ÚŠP robilo posledné roky šarapatu, ale opäť je to o tom, ako sa tá moc uchytí.“

Podľa jeho slov „má pozitíva aj verzia, ktorá je teraz, aj tá, že by sa len meritórne rozhodnutia napádali, v Čechách je len meritórne“.

Podľa Denníka N generálny prokurátor „pokračoval, že si vie predstaviť aj taký variant, že sa toto oprávnenie úplne zruší, ale generálnemu prokurátorovi zostane právo vysloviť svoj názor.”

Na vypočutí povedal: „Môže konštatovať, ale nemôže prikázať, že zastav, to môže len bezprostredný nadriadený. Boli by tam záruky zachované, ale už by nemohol byť generálny prokurátor braný na zodpovednosť, ak by stíhanie pokračovalo, bolo by nezákonné a skončilo by sa oslobodením a následnými náhradami škody, ale to je možné riešiť inak.“

Tieto slová môžeme interpretovať tak, že by súhlasil aj so zrušením alebo pozmenením § 363.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.02.2023
success
error