DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Navyše, keď som v jednej veci ohľadom jedného poslanca podala návrh na Okresný súd, dal mi za pravdu. Krajský súd to potvrdil(...). My, ako politici, musíme zniesť väčší zásah do našich osobnostných práv, ale zároveň aj tento súd vlastne zhruba zjednodušene povedal, že je už ďaleko za hranicou toho, čo musíme ako politici znášať v prípade, ak sú to výroky, ktoré vzbudzujú nenávisť a zároveň nemajú žiaden vecný podklad.

Prezidentka v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Spor medzi poslancom Ľubošom Blahom a Zuzanou Čaputovou sa prezidentka rozhodla riešiť súdne. Za pravdu jej dal okresný aj krajský súd. Túto časť výroku, ako aj prezidentkinu interpretáciu rozsudku Okresného súdu hodnotíme ako pravdivú. Časť výroku o tom, že rozsudok potvrdil aj Ústavný súd, sme vyčlenili do samostatného výroku. 

Poslanec parlamentnej strany Smer-SD dlhodobo šíril, že je vlastizradkyňou či americkou agentkou a na protestoch jej vulgárne nadával. Keď prezidentke pretiekol pohár trpezlivosti, podala podnet na Okresný súd Bratislava I. Ten dal prezidentke za pravdu a Ľuboš Blaha mal povinnosť zmazať do troch dní všetky statusy, v ktorých sa táto rétorika nachádza. Zákaz sa vzťahoval aj na verbálne prejavy.

S odvolaním sa na Okresný súd písala prezidentka, že Ľuboš Blaha „tak hrubo a zároveň bez uvedenia faktického základu zasahuje do osobnostných práv prezidentky, že tu bola daná neodkladná potreba súdnej ingerencie.“

Poslanec Smeru-SD sa odvolal na Krajský súd v Bratislave, ktorý však rozhodnutie Okresného súdu tiež potvrdil. Poslanec mal možnosť domáhať sa spravodlivosti ešte na Najvyššom súde SR, no nesplnil lehotu na odvolanie.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2022
success
error