DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Ale to, o čo by sme prišli z hľadiska plánu obnovy, tak tie čísla môžu byť pomerne veľké, veď tam hovoríme o miliardách, ktoré môžme z plánu obnovy získať, takže dúfam, že v rámci toho procesu, áno, malo to byť už v návrhu rozpočtu zohľadnené (výdavkové limity, pozn.), žiaľ, nie je to tak.

Prezidentka v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

V pláne obnovy a odolnosti bolo celkovo pre Slovensko alokovaných 6,3 miliardy eur, ktoré môže Slovensko v postupných investíciách získať. (pdf, s. 7) 

Koľko by Slovensko stratilo, nie je jasné, pretože tento záväzok zavedenia výdavkových limitov bol súčasťou cieľov, ktoré už boli splnené a za ktoré Slovensko už získalo prvú platbu. Nezavedenie výdavkových limitov je teda považované za zvrátenie míľnika a nasledovať by mohlo zastavenie ďalších platieb. Nasledujúca platba mala hodnotu 815 miliónov eur.

Slovansko sa v pláne obnovy zaviazalo zaviesť výdavkové limity - “výdavkové stropy” (pdf s. 21, 22, 30, 707, 708, 710) - do konca 4. kvartálu roka 2021 (s. 718). Ako upozornila Európska komisia, nezavedenie výdavkových limitov v návrhu rozpočtu na budúci rok môže ohroziť čerpanie z plánu obnovy. Je to totiž nesplnenie cieľa, ktorý sa Slovensko zaviazalo splniť.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2022
success
error