DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pčolinský

SME RODINA

Keď si zoberiete, že od nás z Prešovského kraja, odkiaľ ja pochádzam, je najčastejšia, čiže mediánova mzda niekde okolo 800 - 900 EUR a ten lekár v tej štátnej nemocnici dostane vyše 4.000 EUR, tak si myslím, že je to veľmi, veľmi slušná ponuka.

Robert Fico a Peter Pčolinský - 30.11.-0001
Pravda

Obyvatelia prešovského kraja dlhodobo zarábajú menej v porovnaní so zvyškom Slovenska. Za rok 2021 dostane priemerný prešovčan podľa štatistického úradu hrubú mzdu vo výške 1157 eur. Mediánová mzda v prešovskom kraji bola 991 eur, teda približne o 10 percent vyššia, než rozmedzie, ktoré spomína Peter Pčolinský.

Lekári počas rokovaní s vládou dostávali ponuky na zvýšenie platov v rôznej výške. Nakoniec sa dohodli na zvýšení, ktoré im podľa zdravotného analytika Martina Smatanu zabezpečí priemerný plat približne 4500 eur. Táto výška sa však netýka každého nemocničného lekára. Plat lekára závisí od viacerých faktorov, ako sú atestácia, odpracované roky, kolektívna zmluva, odpracované nadčasy a príplatky. Napríklad nástupný plat neatestového lekárom by mal po novom dosahovať výšku „len“ 1816 eur. Treba taktiež zdôrazniť, že sa jedná o priemernú hrubú mzdu spolu s príplatkami za nadčasy, ktorých musia lekári odpracovať výrazne viacej ako iné povolania. Platí však tvrdenie, že plat niektorých lekárov bude oveľa vyšší, ako je mediánový či najčastejší plat v chudobnejších regiónoch Slovenska.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.12.2022
success
error