DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pčolinský

SME RODINA

Touto dohodou my sme dorovnali platy lekárov v Českej republike, dokonca v niektorých prípadoch lekár na Slovensku bude zarábať viac.

Robert Fico a Peter Pčolinský - 30.11.-0001
Pravda

Po mesiacoch vyjednávaní dospeli vláda a lekárski odborári k dohode a vyriešili tak aj otázku platov. Podľa spoločného memoranda by od budúceho roku mal byť koeficient minimálnej mzdy lekára pri atestovaných lekároch 2,5-násobok priemernej mzdy a pri neatestovaných lekárov 1,5-násobok. Okrem toho sa má lekárom plat zvyšovať aj podľa odpracovaných rokov praxe. 

Podľa zdravotného analytika Martina Smatanu by tak priemerná hrubá mzda lekára v nemocnici pre budúci rok, spolu so všetkými príplatkami aj nadčasmi, mala stúpnuť na úroveň okolo 4 500 eur. Priemerný plat lekára v Čechách pre rok 2023 by sa mal pohybovať na úrovni 4 179 eur, čo na prvý pohľad evokuje výraznejší platový nepomer v prospech Slovenskej republiky. Lekári v Česku však musia odpracovať oveľa menej nadčasov ako lekári u nás. Po prepočítaní na počet odpracovaných hodín je podľa Smatanu mzda lekárov na Slovensku približne rovnaká až jemne vyššia v porovnaní s lekármi pracujúcimi v Česku. Výrok Petra Pčolinského preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.12.2022
success
error