DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pčolinský

SME RODINA

Aby si občania vedeli predstaviť, to zvýšenie platov lekárov je až o 35 % a ten priemerný plat lekára bude vyše 4.200 EUR.

Robert Fico a Peter Pčolinský - 30.11.-0001
Nepravda

Peter Pčolinský pri svojom výroku pravdepodobne vychádzal zo staršej informácie, ktorú prezentoval minister financií. Igor Matovič však pri 35 % navýšení nehovoril o priemernej mzde, ako spomína Pčolinský, ale o navýšení základnej zložky platu pri 20-ročnej praxi. Vo finálnej dohode sa nakoniec vláda a lekárski odborári dohodli na zvýšení platov na úroveň približne 4500 eur, čo predstavuje zvýšenie platov o 29 %. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Po mesiacoch vyjednávaní dospeli vláda a lekárski odborári k dohode a vyriešili tak aj otázku platov. Podľa podpísaného memoranda by mal od budúceho roku koeficient minimálnej mzdy lekára stúpnuť pri atestovaných lekároch na 2,5-násobok priemernej mzdy a pri neatestovaných lekárov na 1,5-násobok. Okrem toho sa má lekárom plat zvyšovať aj podľa odpracovaných rokov praxe. Podľa zdravotného analytika Martina Smatanu by tak priemerná hrubá mzda lekára v nemocnici pre budúci rok, spolu so všetkými príplatkami aj nadčasmi, mala stúpnuť na úroveň okolo 4 500 eur, čo činí navýšenie približne 29 %. 

S informáciou o 35% navýšení platov prišiel pôvodne Igor Matovič, jednalo sa však o ponuku vlády, ktorú odborári nakoniec neprijali. Podľa tohto návrhu mal plat nemocničných lekárov stúpnuť na 4240 eur. Samotné tvrdenie o 35 % náraste je však zavádzajúce. Igor Matovič nevychádzal z priemerných platov, ale zo základného platu atestovaného lekára pri 20-ročnej praxi. Keď si porovnáme sľúbených 4240 eur s pôvodnými priemernými platmi lekárov vo výške 3493 eur, zistíme, že sa pri tomto návrhu jednalo o navýšenie o približne 21 %.

Vyjadrenie Petra Pčolinského z 9. 12. 2022 pre Demagog.sk:

"Súhlasíme s Vaším tvrdením a ospravedlňujeme sa za uvedenie informácie s miernou odchýlkou v percentách. Ako koaličná strana, pochopiteľne, čerpáme informácie aj z rezortov našich koaličných partnerov, vďaka čomu sa môže príležitostne nejaká informácia v turbulentnom komunikačnom šume stratiť. Ďakujeme Vám za Váš podnet."

Dátum zverejnenia analýzy: 13.12.2022
success
error