DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Keby som bol predsedom vlády, by som postupoval rovnako, ako to bolo v prípade povinných kvót pre migrantov, kde som zablokoval celé rokovanie Európskej rade a zavetoval som to.

Robert Fico a Peter Pčolinský - 30.11.-0001
Pravda

O riešení utečeneckej krízy sa v priebehu letných mesiacov roku 2015 intenzívne rokovalo na pôde európskych inštitúcií. Na júnovom summite Európskej rady Slovensko spolu s ďalšími krajinami strednej a východnej Európy hlasovalo proti povinným kvótam. Hlavy členských štátov Európskej únie sa napokon dohodli len na dobrovoľnom prerozdeľovaní utečencov. Vtedajší premiér Robert Fico teda naozaj dopomohol k tomu, že riešenie vo forme kvót nebolo na summite prijaté. Tento výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Napriek tomu však Rada EÚ prijala 22. septembra 2015 na návrh Európskej komisie rozhodnutie o prerozdelení 120-tisíc ľudí s potrebou medzinárodnej ochrany. Primárnym cieľom bolo pomôcť Taliansku a Grécku, ktoré čelili najväčšiemu prílivu utečencov. Aj napriek nesúhlasu Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska, však rozhodnutie prešlo väčšinovým hlasovaním na rade ministrov vnútra EÚ. 

Podľa Fica by takto závažné rozhodnutia mali schvaľovať jednohlasne. V reakcii na to teda podal žalobu proti Rade EÚ, ktorú však Súdny dvor EÚ zamietol v celom rozsahu. Zároveň avizoval, že Slovensko povinné kvóty nebude rešpektovať. Na summite EÚ v októbri toho roku hlasoval aj proti mechanizmu trvalého prerozdeľovania utečencov. Tento návrh napokon neprešiel.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.12.2022
success
error