DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Veronika Remišová

Za ľudí

Teraz sa im ponúka lekárom o 300 000 000 viac a podľa tej ponuky vlády plat lekára by mal dosahovať taký plat ako v Českej republike.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Pravda

Platové podmienky lekárov a sestier na Slovensku upravuje zákon č. 578/2004 Z. z. Predmetom súčasných rokovaní lekárskych odborov s vládou je kulminujúca personálna kríza v zdravotníctve. Táto sa viaže na situáciu zo začiatku októbra 2022, kedy vyše 2100 nemocničných lekárov podalo výpoveď. Spomínaným zdravotníkom plynie do 1. decembra výpovedná lehota. Lekárske odbory sformulovali osem požiadaviek pre oblasť zdravotníctva, jednou z nich je nastavenie platových podmienok tak, aby prispeli k udržaniu konkurencieschopnosti odvetvia na Slovensku a zohľadňovali dlhoročnú prax lekárov.

Podľa ministra financií Igora Matoviča by malo zvýšenie platov zdravotníkov v ústavných zariadeniach štát vyjsť na približne 300 miliónov eur. Podľa údajov NCZI činí priemerná hrubá mzda lekárov ústavných zariadeniach 3493 eur, vrátane príplatkov a nadčasov. V Česku dosiahla v prepočte približne 4000 až 4100 eur, pri súčasných kurzových rozdieloch.

Ponuka vlády počíta podľa Matoviča s navýšením platov lekárom o 21 %, čo predstavuje zvýšenie o asi 740 eur. Pri takomto navýšení by sa výška hrubej mesačnej mzdy lekára v Česku aj na Slovensku mala budúci rok pohybovať na úrovni zhruba 4200 eur, ukazuje spracovanie zdravotného analytika Martina Smatanu.

Lekárske odbory sa k 23. novembru s vládou doposiaľ nedohodli, vláda predstavila novú ponuku jednorazového „stabilizačného príspevku“ ako dodatočného finančného stimulu, ktorú však odborári odmietajú. Na základe uvedeného hodnotíme výrok ministerky Remišovej ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error