DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Veronika Remišová

Za ľudí

To hovoríte vy, kde boli kauzy CT, kde pán Blanár nakúpil jedno cétečko za cenu dvoch. Vybral ponuku 2,9 milióna, hoci najlacnejšia bola 1,4 milióna, kde boli protesty kvôli predraženým cétečkam.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Pravda

Veronika Remišová vo výroku spája dve kauzy nákupu predražených CT prístrojov, výrok však hodnotíme ako ešte pravdivý.

V roku 2011 vyhlásila Žilinská župa verejnú súťaž na nákup dvoch CT prístrojov do nemocníc v Liptovskom Mikuláši a v Trstenej. Nákup vtedy podpísal Juraj Blanár, ktorý bol na pozícií župana. Úrad verejného obstarávania poukázal na porušenia v procese a udelil pokuty Žilinskej župe. Súťaž vyhrala spoločnosť INTES Slovakia s ponukou 2,9 milióna eur, druhou v poradí bola spoločnosť Siemens s ponukou 1,4 milióna eur. Blanár vinu verejne nepriznal, formálne pochybenia nepoprel. 

Protesty vyvolala až v roku 2014 plánovaná kúpa CT prístroja v piešťanskej nemocnici od firmy Medical Group za takmer 1,6 milióna eur. Rovnaký prístroj pritom kúpila nemocnica v Havláčkovom Brode za 540-tisíc eur o pol roka skôr. V spoločnosti Medical Group pôsobil aj Paška, ktorý odstúpil z postu šéfa parlamentu po prevalení kauzy a protestoch v uliciach i pred jeho rezidenciou. 

Na pochybný nákup upozornil zástupca zamestnancov nemocnice Alan Suchánek, ktorý sa neskôr stal poslancom OĽaNO, ako uvádza Denník N. Nemocnica nákup nezrealizovala a polícia obvinila deväť osôb, vrátane bývalej riaditeľky. Prokuratúra uznesenia obvinení zrušila.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error