DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Veronika Remišová

Za ľudí

Teraz budeme mať ako šiesta krajina z dvadsiatich siedmich krajín schválený operačný program. Sme, za nami je 21 krajín, tzn. sme krajina, ktorá má kompletne skončené po dvoch rokoch tvrdej driny celé programovanie na nasledujúcich 7-10 rokov.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Pravda

Operačný program Slovensko na roky 2021-2027 bol schválený vládou SR koncom júna 2022. Tento strategický dokument, ktorý predložila ministerka investícií Veronika Remišová, bude určovať kam potečú investície v podobe eurofondov v nasledujúcich rokoch. 

Prijatiu operačného programu predchádzalo schválenie tzv. Dohody o partnerstve (Partnership Agreement). Dohoda o partnerstve, ktorá bola schválená Európskou komisiou 18. júla 2022, je rámcovou dohodou, prostredníctvom ktorej sa bude daný národný program aplikovať. 

Oficiálnu zelenú dala Komisia slovenskému operačnému programu až na konferencii v Prešove, kde schválenie osobne oznámila eurokomisárka Elisa Ferreira. Aktuálne tak môže Slovensko začať čerpať spomínané eurofondy na najbližšiu dekádu. Slovensko je pritom len šiestou krajinou, ktorej Komisia odobrila spustenie nového programového obdobia, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error