DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Veronika Remišová

Za ľudí

Len pre úplnosť podotýkam, že napr. tým člen tímu Vallo čelil absolútne podobným obvineniam (pozn. ako Kusý).

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Nepravda

Veronika Remišová pravdepodobne hovorí o Rastislavovi Tešovičovi, ktorý bol poslancom mestského zastupiteľstva a členom Vallovho tímu. Transparency International Slovensko informovala, že od štátu podozrivo čerpal dotácie v období pandémie, zatiaľ čo Kusý bol obvinený z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Rastislav Tešovič, poslanec mestského zastupiteľstva Bratislavy, získal od štátu v schéme pandemickej pomoci najviac peňazí spomedzi všetkých slovenských politikov. Informovala o tom Transparency international Slovensko, podľa ktorej Tešovič získal viac ako 92-tisíc eur, čím sa zaradil medzi jedno percento najväčších poberateľov nájomných dotácií.

Po zverejnení informácií o dotáciách traja bratislavskí poslanci skončili vo svojich funkciách, uvádza TASR. Tešovič, ktorý patril do Teamu Vallo, sa vzdal funkcie predsedu mestskej finančnej komisie. Podľa portálu zoznam.sk odišiel aj z Vallovho poslaneckého klubu.

Rudolfa Kusého, s ktorým Tešoviča ministerka porovnáva, zadržala NAKA 16. novembra 2022. Obvinený bol z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku, ako vyplýva z informácií Denníka N.

V máji 2021 Tešovič pre Transparency uviedol, že dotácie vráti. V júni 2021 podalo ministerstvo hospodárstva na „Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu subvenčného podvodu.” Trestné oznámenie sa týkalo štyroch poslancov mestského zastupiteľstva, mezi nimi aj Tešoviča.

Výrok hodnotíme ako nepravdivý vzhľadom na rozdielnosť obvinení.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error