DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Veronika Remišová

Za ľudí

Vy ste doniesli jednu jedinú knihu plesní, ktorú ste ukazovali a sľúbili ste, že zrušíte všetky plesnivé izby a ani tie ste neurobili.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Knihu plesní zostavila a vtedajšiemu premiérovi venovala Študentská rada vysokých škôl. Na niektorých miestach došlo k náprave zo strany nemocníc, niektorým zariadeniam štát finančne prispel. Aj keď je pravda, že slovenské nemocnice sa do konca vtedajšieho volebného obdobia nedočkali celoplošnej nápravy v otázke plesní, výrok hodnotíme ako zavádzajúci, keďže slová ministerky nevystihujú udalosti presne. 

Ministerka hovorí o Knihe plesní, ktorú zostavila a odovzdala vtedajšiemu premiérovi Petrovi Pellegrinimu Študentská rada vysokých škôl siedmeho mája 2019. Išlo o reakciu na jeho slová z konferencie HN CLUB, na ktorej sa k plesniam v slovenských nemocniciach vyjadroval. Kniha plesní zachytáva nelichotivý technický stav najmä v nelôžkových priestoroch nemocníc.

Podľa Denníka E zaujal premiér najskôr rázny postoj a požadoval zlepšenie do mesiaca. Po stretnutí s riaditeľmi nemocníc však bol zmierlivejší a nehovoril ani o odvolávaní.

Téme sa neskôr, v júni 2019, venoval portál aktuality.sk. Podľa ich zistení tri nemocnice, ktoré boli v knihe najviac obsiahnuté, dostali príspevok 2,4 milióna. 3. júla 2019 vláda schválila tri návrhy predložené vtedajšou ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou, týkali sa Univerzitnej nemocnice v Bratislave a išlo o schválenie začatia verejného obstarávania na rekonštrukciu, dostavbu, modernizáciu a výstavbu. V auguste 2019 bol po trojmesačnej rekonštrukcii otvorený Národný onkologický úrad, ako uvádza Ministerstvo zdravotníctva.

Téme plesní sa koncom roka 2019 venovala aj Televízia JOJ, z ktorej zistení vyplýva, že v niektorých miestach malo údajne dôjsť k náprave.

Knihu plesní nepriniesol Pellegrini, bol to výsledok práce Študentskej rady vysokých škôl. Vtedajší premiér hovoril po stretnutí so študentmi o náprave do mesiaca a odvolávaní riaditeľov nemocníc s plesňami. Po stretnutí s riaditeľmi rétoriku zmiernil. V niektorých nemocniciach došlo k náprave, niekoľkým poskytol štát v rámci tejto problematiky finančnú pomoc. Výslovný sľub o zrušení všetkých plesnivých izieb sa nám vo vtedajších vyjadreniach Petra Pellegriniho nájsť nepodarilo.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error