DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Veronika Remišová

Za ľudí

Čo sa týka nemocníc, tak aj z eurofondov z regionálneho programu financujeme mnohé oddelenia, centrálne príjmy, neonatologické oddelenia, čiže veľmi veľa oddelení bolo zrekonštruovaných a išli desiatky miliónov do regiónov, do nemocníc.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Pravda

V každom programovom období sú na zdravotníctvo vyčlenené stovky miliónov eur z eurofondov, z ktorých veľká časť smeruje na výstavbu rekonštrukciu či vybavenie zdravotníckych zariadení. Aj v tomto programovom období bolo z európskych peňazí obnovených či zrekonštruovaných množstvo oddelení po celom Slovensku. Výrok ministerky Remišovej preto hodnotíme ako pravdivý.

V programovom období 2014 - 2020 poskytoval integrovaný regionálny operačný program MZ SR v rámci svojej pôsobnosti nenávratné finančné prostriedky na modernizáciu infraštruktúry nemocníc, rekonštrukciu urgentných príjmov, nákup nového prístrojového vybavenia  a zdravotníckej techniky, či vybudovanie integrovaných centier zdravotnej starostlivosti - spolu išlo až o 76 projektov.

Na začiatku roka 2020 sa realizovalo až 28 projektov, ktoré boli realizované aj z eurofondov. Ministerstvo zdravotníctva vtedy uviedlo, že na skvalitnenie zdravotníctva čerpá viac ako 220 mil. eur zo zdrojov Európskej únie.

Peniaze z eurofondov na zdravotnícke zariadenia využilo Slovensko aj v roku 2021. Napríklad v rámci dvoch nových výziev sme mohli čerpať 28 miliónov prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Zo sumy 28 miliónov eur bolo 23 miliónov určených pre ambulancie záchrannej zdravotnej služby a zvyšných 5 miliónov na zdravotné vybavenie.

Napriek končiacemu programovému obdobiu oznámilo Ministerstvo zdravotníctva začiatkom novembra podporu ešte trom projektom zameraným na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti na Slovensku, ktoré budú financované z európskych peňazí. V Dolnom Kubíne bude zrekonštruované JIS oddelenie neurológie a obnovené prístrojové vybavenie Dolnooravskej nemocnice s poliklinikou MUDr. L. N. Jégého. V Kysuckej nemocnici s poliklinikou Čadca sa vďaka eurofondom zmodernizuje technické vybavenie vrátane CT prístroja či pojazdného RTG prístroja. V Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok pribudne chirurgický pavilón.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error