DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Preto my teraz zbytočne budeme rešpektovať názory už spomínanej predsedníčky Európskej komisie, ktorá v parlamente, keď číta tu správu o stave únie, odpovedala na otázku jednej poslankyne Európskeho parlamentu, že a čo majú ľudia robiť s tými vysokými faktúrami za plyn a za elektrinu, no ona, že no pošlite to Putinovi.

Fico a Kollár v RTVS - 30.09.2022
Pravda

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v reakcii na otázku francúzskej europoslankyne okrem iného uviedla, že vysoké účty za energie treba poslať do Moskvy, pretože tam je zdroj zvýšenia cien. Táto výmena sa odohrala pri prednese výročnej správy o stave únie v Európskom parlamente. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

Dňa 14. septembra 2022 predniesla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Európskom parlamente výročnú správu o stave únie. Po jej prejave nasledovalo v parlamente viacero reakcií, medzi nimi aj reakcia zo strany francúzskej europoslankyne Manon Aubry z parlamentnej frakcie Európskej zjednotenej ľavice a Severskej zelenej ľavice (GUE / NGL). 

Počas svojho výstupu poslankyňa Manon Aubry kritizovala nedostatočnú reakciu inštitúcií EÚ na rastúce ceny plynu a energií, ktoré sú podľa nej mimo iného dôsledkom aj uvalených ekonomických sankcií na Rusko. V rámci svojej kritiky prezentovala poslankyňa v pléne účty za plyn od konkrétnych francúzskych občanov, ktorí nie sú schopní pokryť zo svojich príjmov zvyšujúce sa náklady na energie. 

V následnej reakcií na toto vystúpenie Ursula von der Leyenová odkázala poslankyni nasledovné: „Máte pravdu, ale viete čo? Pošlite tie účty do Moskvy. Tam totiž patria, tam je zdroj zvýšených cien.“ Ďalej predsedníčka Európskej komisie poukázala na 300 miliardový balíček REPowerEU, ktorý má byť odpoveďou Únie na krízu globálneho trhu s energiami spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.09.2022
success
error