DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Orbána, ktorý proste si rieši ten plyn, rieši si tú ropu na svojich samostatných bilaterálnych rokovaniach s Ruskou federáciou.

Fico a Kollár v RTVS - 27.09.2022
Pravda

Boris Kollár vo svojom výroku naráža na júlové rokovanie maďarského ministra Szijjártóa, ktorý sa zúčastnil na bilaterálnom rokovaní v Moskve, na ktorom si Maďarsko vyjednalo vyššie dodávky ruského plynu. Jednalo sa o unikátny prípad, kedy si členský štát EÚ vyjednal dodatočné dodávky ruského plynu po začatí ruskej agresie na Ukrajine. Dodávky ropy do Maďarska zostali takmer nezmenené. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa v júli 2022 zúčastnil rokovania v Moskve, na ktorom sa s Ruskom dohodol na zvýšení dodávok plynu do Maďarska.

Rusko tak od augusta začalo dodávať Maďarsku plyn nad rámec pôvodných dohôd, pričom celkovo sa jedná o dodávky viac než 700 miliónov kubických metrov plynu.

Faktom ostáva, že žiaden iný členský štát EÚ od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu nevyjednával s Ruskom o nových dodávkach plynu či ropy. Naopak, Rusko svojvoľne zastavuje či obmedzuje dodávky plynu do Nemecka alebo Poľska.

Dodávky ropy do Maďarska sa nezmenila a ropa naďalej prúdi z Ruska do viacerých krajín EÚ. Krátkou epizódou, kedy ropa z Ruska cez Ukrajinu do Maďarska neprúdila bol augustový incident, kedy Ukrajina pozastavila prietok ropy cez ropovod Družba kvôli problému s prevodom transakcie z ruskej strany.

Premiéri a hlavy členských štátov EÚ sa na rokovaní Európskej rady na prelome mája a júna 2022 dohodli na čiastočnom zákaze dovozu ropy z Ruska. 

Zákaz sa však vzťahuje iba na dovoz ruskej ropy po mori, a nie na ropovody. Táto časť dohody je dôležitá pre štáty ako Maďarsko, Slovensko či Česko, ktoré dovážajú ropu z Ruska výhradne cez ropovod Družba.

Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.09.2022
success
error