DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

No tak ale pozor, tie vysoké faktúry (za energie, pozn.) sú práve kvôli tomu, že niekto chce zničiť Rusko. Predtým, ako ten problém chceme riešiť, musíme pomenovať, ako vznikol. Vznikol tak, že sme prijali nefunkčné neefektívne sankcie a že sa zapája Slovensko do politiky svetovej zničiť Rusko.

Fico a Kollár v RTVS - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Aktuálny nárast cien energií má súvis s hospodárskymi sankciami uvalenými Európskou úniou (EÚ) na Rusko, tak nie je pravdou, že ich cieľom je túto krajinu zničiť. Sankcie tiež nie je možné považovať za neefektívne. Tento výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

zavádza reštriktívne opatrenia voči Rusku od protiprávnej anexie Krymu v roku 2014. Tento rok EÚ výrazne sprísnila sankcie v reakcii na ruské uznanie separatistických republík na východe Ukrajiny (Donecká a Luhanská oblasť) a nevyprovokovanú a neodôvodnenú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Cieľom sankcií je efektívne zabrániť Rusku pokračovať v agresii. Na sankčnom zozname figurujú osoby, ktoré podporujú činnosti narúšajúce územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny.

Moskva na hospodársku izoláciu reagovala výrazným obmedzením dodávok plynu do EÚ, v dôsledku čoho ceny energií vzrástli. 

Rusko bolo dlhodobo najväčším dodávateľom zemného plynu do Európy. Podľa údajov Eurostatu v roku 2020 zaisťovalo viac ako 40 % spotreby zemného plynu v EÚ.

Nie je pravdou, že sankcie voči Rusku sú nefunkčné, aj keď ich následky v plnej výške sa dostavia v dlhšom časovom horizonte. Dopady sa prejavujú aj napriek snahám Ruska nezverejňovať štatistiky súvisiace s vývojom ruskej ekonomiky. Globsec identifikoval dopad sankcií hlavne v oblasti vývozu, dovozu, poklesu životnej úrovne, zníženie profitu z vývozu plynu a ropy a negatívne efekty umelého posilovania rubľa. Vedci z Yale University hodnotia ich vplyv ešte vážnejšie, ruská ekonomika podľa nich klesá v každom ohľade a bez zrušenia sankcií bude veľmi ťažké jej stav zlepšiť. Rusko na západné sankcie reagovalo preorientovaním sa na východný trh, avšak obchodné vzťahy s Indiou a Čínou plne nenahradia dlhodobo budovaný export do Európy. V auguste 2022 Rusko pálilo plyn na hranici s Fínskom, keďže ho nedokázalo predať.

Oprava z 3. 10. 2022:

3. 10. sme doplnili do výroku analýzu o efektivite sankcií, keďže z pôvodnej analýzy výroku nebolo zrejmé, že ani táto časť Ficovho tvrdenia nebola pravdivá. Za upozornenie ďakujeme čitateľovi. Pravdivostná hodnota výroku ostáva ako zavádzanie.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.09.2022
success
error