DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Na jednej strane je návrh Európskej komisie, ktorý predniesla predsedníčka Európskej komisie v Európskom parlamente, ktorý má už podobu návrhu nariadenia, a toto nariadenie má byť schválené niekde ku konci tohto roku, a toto nariadenie hovorí, že výrobca elektriny, opakujem ešte raz, výrobca elektriny, mimo výrobcu elektriny z čierneho uhlia a z plynu, bude mať limitovaný príjem na výške 180 EUR za megawathodinu, čiže ak niekto vyrobí elektrickú energiu z vody, z jadra, z hnedého uhlia, čo z vetra, zo slnka. Tak môže maximálne predať túto elektrickú energiu za 180, alebo to bude jeho príjem oprávnený. Všetko nad 180 sa má prerozdeliť podnikom a ľuďom, a takto vraj komisia chce získať 140 miliárd eur.

Fico a Kollár v RTVS - 27.09.2022
Pravda

Vo svojom prejave o stave Únie zo 14. septembra 2022 predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen predstavila balík opatrení, ktoré majú za úlohu zmierniť negatívny dopad vysokých cien energií na spotrebiteľov v Európskej únií. 

Jedným z týchto opatrení je prerozdelenie mimoriadnych príjmov energetického sektora medzi konečných spotrebiteľov. 

Komisia navrhuje stanoviť strop príjmov pre výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov, jadra a hnedého uhlia. Tento strop má byť vo výške 180 € / MWh.

Výrobcovia elektriny zo spomenutých zdrojov dosahujú vysoké zisky pri súčasných cenách plynu, pretože cena elektriny sa určuje podľa tzv. záverných elektrární - plynových a uhoľných, ktoré majú oveľa vyššie náklady na výrobu elektriny než solárne či jadrové elektrárne.

Príjmy nad 180 € / MWh by od výrobcov elektriny mali vyberať členské štáty a zdieľať ich spolu s ostatnými štátmi v záujme znižovania ceny elektriny pre spotrebiteľov. Potrebné dohody medzi členskými štátmi by mali byť uzavreté do 1. decembra 2022.

Výrok poslanca Fica hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.09.2022
success
error