DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

My sme jediná krajina na svete, ktorá nemá možnosť vyvolať predčasné parlamentné voľby.

Fico a Kollár v RTVS - 27.09.2022
Neoveriteľné

Možnosť skrátenia volebného obdobia parlamentu naša ústava explicitne neupravuje. Keďže overiť ústavy všetkých krajín sveta presahuje možnosti našej práce, výrok hodnotíme ako neoveriteľný.

Ústavný zákon, ktorý by garantoval vyhlásenie predčasných volieb na základe referenda alebo prijatia ústavného zákona, predložil predseda Národnej rady Boris Kollár do parlamentu a 20. septembra ho poslanci posunuli do druhého čítania.

Ústava Slovenskej republiky predpokladá šesť situácií, kedy prichádzajú do úvahy predčasné voľby do NR SR. „Až v prípade piatich z nich sú predčasné voľby dôsledkom rozpustenia Národnej rady prezidentom. Šiesty dôvod pre konanie predčasných volieb sa týka vyhlásenia výsledkov predchádzajúcich volieb za neplatné rozhodnutím Ústavného súdu,” uvádza vedecký časopis Comenius.

Predčasné parlamentné voľby sa doteraz na Slovensku konali trikrát - v rokoch 1994, 2006 a 2012. Zakaždým k nim ale došlo „na základe prijatia ústavných zákonov, ktorými Národná rada Slovenskej republiky schválila skrátenie volebného obdobia Národnej rady

a stanovila deň konania predčasných parlamentných volieb,” ako uvádza vedecká práca zverejnená v časopise Studia Iuridica Cassoviensia (.pdf, s. 3).

Za celú históriu Slovenskej republiky sa však konali aj referendá, v ktorých sa občania vyjadrovali ku skráteniu volebného obdobia NR SR, žiadne z nich ale nebolo úspešné. Prvé referendum o predčasných parlamentných voľbách sa konalo v roku 2000 na základe rozhodnutia prezidenta. Občania  v ňom rozhodovali o otázke: „Ste za to, aby sa Národná rada Slovenskej republiky uzniesla na ústavnom zákone: Volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky zvolenej v roku 1998 sa skončí dňom volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa vykonajú do 150 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda?”. 

Druhé referendum o predčasných parlamentných voľbách sa konalo v roku 2004. V ňom občania rozhodovali o otázke: „Ste za to, aby poslanci Národnej rady Slovenskej republiky prijali ústavný zákon o skrátení III. volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky konali v roku 2004?”

Dátum zverejnenia analýzy: 27.09.2022
success
error