DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

Ten druhý bol, že sa v tomto prípade (pozn. Matovičov inflačný balíček) nejednalo o okamžitú ekonomickú pomoc, pretože sám dobre viete, že jediná pomoc, ktorá v tomto období zdražovania prišla, je sedemdesiatpäť eur navýšenie rodinných prídavkov pre rodičov s deťmi. Ostatní, ani dôchodcovia, ani pracujúci nedostali nič.

Bittó Cigániková a Šutaj Eštok v Na telo - 09.06.2022
Pravda

24. mája 2022 schválili poslanci protiinflačný balíček Igora Matoviča, ktorý zvyšuje rodinné prídavky, daňový bonus na nezaopatrené deti ďalej budú rodičia dostávať peniaze na krúžky svojich detí, tzv. krúžkovné. Balíček však neobsahoval pomoc, ktorá by sa týkala dôchodcov či iných skupín, ako Šutaj Eštok správne poznamenáva. Od 1. júla sa však zvyšuje len daňový bonus na 70 eur a o 5 eur sa zvyšuje prídavok na dieťa, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Daňový bonus sa zvýši na dieťa do 6 rokov zo 47,17 eur na 70 eur. Budúci rok sa táto suma zvýši na 100 eur, rovnako ako pri daňovom bonuse na dieťa do 15 rokov. Pre deti nad 15 rokov sa bonus od 1.júla zvýši z 23,57 eur na 40 eur, od budúceho roka na 50 eur. 

Prídavky na dieťa sa zvýšia z 25,88 eur na 30 eur, od budúceho roka na 40 eur. Súčasne sa však už nebude vyplácať zvýšený  jednorázový príspevok na dieťa pri nástupe do prvého ročníka základnej školy. 

Tento balíček bol kritizovaný, že nie je protiinflačný, ale skôr prorodinný. Okrem lídra Hlasu Petra Pellegriniho sa o ňom kriticky vyjadrila aj Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorá povedala, že nerieši aktuálne problémy, ktoré inflácia spôsobila rozpočtom dôchodcov.

Národná rada v máji v rámci pomoci dôchodcom rozhodla o vyplatení 13. dôchodku už v júli. Zvyšovanie dôchodku podľa rastu spotrebiteľských cien však nastane až v januári 2023. Taktiež vláda predstavila niekoľko jednorázových opatrení - jednorázové zvýšenie prídavku na dieťa, príspevok pre seniorov a jednorazový príspevok pre rodiny v hmotnej núdzi. Všetky príspevky sú vo výške 100 eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 09.06.2022
success
error