DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Mária Kolíková

Nestraníci

Keby sme sa pozreli na ten zoznam stoviek až tisícok firiem, ktoré odišli počas vášho vládnutia, tak by sme videli, že ten spôsob zjavne nebol pre nich nejakým spôsobom lákavý, aby tu ostali.

Pellegrini a Kolíková v Na telo - 01.06.2022
Pravda

Od roku 2014 do roku 2018 odišlo 9 522 slovenských firiem. Najvyšší počet firiem (2 425) odišiel v roku 2016. V roku 2017 odišlo zo Slovenska 2 389 firiem. Možnými dôvodmi pre ich odchod sú nielen jednoduchšie podmienky na podnikanie v iných krajinách, ale napríklad aj nižšie dane. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Najviac firiem pritom odchádza do Maďarska, Česka, Bulharska, Rumunska a Poľska. Najčastejšie odchádzajú firmy v oblasti veľkoobchodu, maloobchodu a opráv motorových vozidiel.

Ako možné dôvody uvádza analytická firma Bisnode jednoduchšie podmienky, legislatívu, nižšie dane, lepšie súdy, nižšiu korupciu, nižšie náklady na pracovnú silu (napr. v Poľsku a Rumunsku) alebo vyšší dopyt.  Napríklad v Maďarsku, kam odchádza najviac slovenských firiem, je najnižšia daň v Európskej únií, 9 %. 

Od roku 2018 je odchod firiem zo Slovenska zdanený, po tom čo štát prijal legislatívu na základe smernice z Európskej únie.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.06.2022
success
error