DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Slabina tých opatrení, ktoré sú zatiaľ predstavované, je to, že sa v ňom vlastne nenašli alebo resp. cez to sito pomoci prepadli konkrétne skupiny, napr. sú to nízkopríjmoví dôchodcovia, ale teda ten trinásty dôchodok by to dočasne mohol kompenzovať, ale sú to pracujúci ľudia, ktorí nemajú napr. deti alebo majú odrastené deti, keďže tá veľká časť toho príspevku je viazaná na dieťa v rodinách.

Zuzana Čaputová v Sobotných dialógoch - 17.05.2022
Pravda

Z vládneho protiinflačného balíka za 1,3 miliardy eur pôjde drvivá väčšina peňazí práve rodinám s deťmi. Bezdetným domácnostiam a domácnostiam s odrastenými deťmi vláda vyčlenila 25 miliónov eur vo forme jednorazovej pomoci. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Vláda na zvyšovanie cien reagovala balíkom opatrení za takmer 1,3 miliardy eur. Podľa navrhovaných opatrení plánuje tento rok minúť 260 miliónov eur, v ďalšom roku približne miliardu.

Navrhovaná vládna pomoc je jednorázová aj dlhodobá. Dlhodobá pomoc sa zameriava výhradne na pomoc rodinám s deťmi, a to zvýšením daňového bonusu, prídavkov na deti a podporou voľnočasových aktivít detí.

Jednorázová pomoc podľa ministra práce Milana Krajniaka dosiahne sumu 108 miliónov eur. Z toho 83 miliónov eur pôjde opäť rodinám s deťmi.

Z celkového balíka za 1,3 miliardy eur teda pôjde bezdetným domácnostiam, prípadne domácnostiam s odrastenými deťmi 25 miliónov eur. Tie vo forme 100-eurových jednorazových príspevkov dostanú domácnosti v hmotnej núdzi, opatrovatelia a asistenti osôb s ŤZP, náhradní rodičia a seniori.

Konkrétne seniorom nad 62 rokov, ktorým nevznikol nárok na dôchodok vláda plánuje jednorazovo poslať 100 eur. Zároveň dôchodcom vyplatí trinásty dôchodok už v júli.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2022
success
error