DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Keď si to porovnáme iba s vianočným dôchodkom (pozn. pomoc rodinám vo výške 1,3 miliardy eur), s ktorými tu Fico s Pellegrinim oblbovali dôchodcov, tak to, čo pôjde rodinám navyše, je 8× viac, ako Fico dával na ten slávny vianočný dôchodok

Igor Matovič na TA3 - 11.05.2022
Pravda

Vláda navrhuje pomôcť rodinám s rastúcou infláciou balíkom za takmer 1,3 miliardy eur. Vianočný príspevok, ktorý vyplácali dôchodcom vlády Smeru mal v roku 2020 rozpočtové krytie na 152,7 milióna eur, teda približne osminu z navrhovaného balíka súčasnej vlády. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Vlády Smeru koncom roka vyplácali starobným dôchodcom tzv. vianočné príspevky. V roku 2019 na tento účel vláda vyčlenila 61 miliónov eur (s. 24), v roku 2020 152,7 miliónov (s. 25).

Pred voľbami v roku 2020 Pellegriniho vláda schválila zmenu vianočných príspevkov na podstatne štedrejšie trináste dôchodky. Vláda Igora Matoviča v októbri výšku trinástych dôchodkov značne okresala

Vláda na výrazný rast cien reagovala balíkom opatrení za takmer 1,3 miliardy eur. Do konca roka plánuje minúť približne 260 miliónov eur, ďalší rok približne miliardu. 

V tomto roku ministri predstavili kombináciu jednorazových príspevkov rôznym skupinám obyvateľov a systémových opatrení - najmä zvýšenie prídavkov na deti a daňového bonusu.

V roku 2023 vláda plánuje ďalej navyšovať podporu rodín formou zvýšenia daňového bonusu, prídavkov na deti a podporou voľnočasových aktivít detí.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2022
success
error