DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Namiesto tohto starého systému z osemdesiateho siedmeho, ktorý by tak či tak o 2 roky skončil, Slovenská republika dostala protivzdušný systém od spojencov, ktorý tu je a bude tu aj s 3000 vojakmi do konca roka v hodnote štyroch alebo 4,5 miliardy.

Blanár a Korčok v Na telo - 03.05.2022
Pravda

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Išlo o techniku vyrobenú v roku 1987, ktorú Slovensko získalo po rozdelení Československa. 

Podľa Ozbrojených síl SR nemal tento systém od roku 1991 pravidelné päť- a desaťročné opravy. Slovenskí technici nemali ani dostatok náhradných dielov, techniku preto opravovali „na kolene”. Systém taktiež nebol od výroby ani raz modernizovaný. OS SR preto uvádzajú, že „V prípadne dlhodobej potreby použitia systému na ochranu vzdušného priestoru SR by bol reálne prevádzkovaný len niekoľko mesiacov ak nie týždňov.”

Slovensko ako náhrada za darovaný S-300 chránia systémy Patriot od spojencov z NATO. Dokopy by malo ísť o štyri batérie, každá v hodnote približne jednej miliardy eur. 

S Patriotmi prišli na Slovensko aj spojeneckí vojaci. Pôvodne malo ísť o maximálne 2 100 vojakov, tento počet schválila vláda aj parlament. S príchodom štvrtej batérie Patriotu však vláda schválila navýšenie tohto počtu na 3 000.

Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.05.2022
success
error