DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Európska únia vyčlenila 1,5 miliardy na to, aby sa preplácala vojenská pomoc, preto je to dobrá správa pre slovenských občanov a daňových poplatníkov, že gro tej výzbroje, ktorú sme dali na Ukrajinu, bude preplatené.

Blanár a Korčok v Na telo - 03.05.2022
Neoveriteľné

Európska únia 13. apríla 2022 schválila navýšenie rozpočtu na podporu členských štátov v poskytovaní vojenskej pomoci Ukrajine na 1,5 miliardy eur. Je však zatiaľ v jednaní, čo všetko z výzbroje darovanej na Ukrajinu bude preplatené, výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Európska rada schválila navýšenie rozpočtu Európskeho mierového nástroja o 500 miliónov eur, čím sa pôvodný rozpočet navýšil na 1,5 miliardy, ako uvádza Korčok. Tento rozpočet je v súčasnosti určený na podporu členských štátov EÚ v dodávkach vybavenia a materiálu ukrajinským ozbrojeným silám, vrátane vojenského vybavenia smrtiacej sily na obranné účely.

Rozpočet ďalej zahŕňa napríklad financovanie osobných ochranných prostriedkov, lekárničiek a paliva.

Slovensko doposiaľ pomohlo Ukrajine vojenským materiálom v hodnote 62 miliónov eur a dodaním protivzdušného systému obrany S-300. Rokovania s EÚ o refundácii tejto pomoci potvrdil aj minister obrany Jaroslav Naď. Keďže sa však zatiaľ jedná o neukončené rokovania, výrok označujeme ako neoveriteľný.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.05.2022
success
error