DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ján Budaj

Zmena zdola

Hlinikáreň Slovalco napr. poviem pár faktov nech, keď už ste ich spomenuli. Svoje zazmluvnené elektrické dodávky predali, keď sa zvýšila cena.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Nepravda

Spoločnosť Slovalco podpísala v roku 2013 zmluvu o dodávkach energií so Slovenskými elektrárňami na roky 2014-2021. Cena elektriny, ktorú malo Slovalco zazmluvnené bola na úrovni 50 eur za megawatthodinu.

Slovalco uzavrelo novú zmluvu o dodávkach elektrickej energie v roku 2021. Denník N v októbri 2021 informoval, že nová dohodnutá cena elektriny je vo výške 70 € / MWh.

Zároveň existovali kuloárne informácie, že Slovalco môže vďaka stúpajúcim cenám elektriny odpredať svoj kontrakt s elektrárňami, zavrieť fabriku a zarobiť na tom viac, než ak by pokračovali vo výrobe hliníka.

Tieto špekulácie odmietol generálny riaditeľ hlinikárne Milan Veselý. Považuje ich za nezmysel a vysvetľoval, že spoločnosť tak ani nemôže učiniť a to kvôli svojim ostatným záväzkom.

Informácie o predaji elektriny, tak ako tvrdí minister Budaj, sa nepodarilo nájsť a preto hodnotíme výrok ako nepravdivý.

Pre doplnenie kontextu uvádzame, že v septembri 2021 začala spoločnosť utlmovať výrobu a znižovať počet funkčných pecí kvôli vysokým cenám energií a cenám emisných povoleniek. 

Vo februári 2022 spoločnosť znížila produkciu hliníka na 60 % kapacity, čím sa vyhla vysokým stratám. Na budúci rok predstavuje cena elektriny hodnotu 150 eur za megawatthodinu.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error