DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Štát a teraz to nie je vaša vina, to je proste vina ministerstva vnútra, ktoré má pripravené všetky kapacity na to, aby to zvládalo, sa na to úplne vykašlal. Tesne pred začiatkom krízy prepustilo šéfa hraničnej cudzineckej polície na východnom Slovensku, ktorý je za to všetko zodpovedný. Najskúsenejšieho vlastne ochranára našich hraníc za posledných 20 rokov, ktorý sa významnou mierou zaslúžil o to, že Slovensko vstúpilo do Schengenu a vypustilo vlastne absolútne tú organizáciu.

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 30.03.2022
Neoveriteľné

Exminister vnútra Kaliňák pravdepodobne hovorí o Úrade hraničnej a cudzineckej polície alebo o riaditeľstve hraničnej polície v Sobranciach, ktoré má na starosti zabezpečenie slovensko-ukrajinskej hranice. Informáciu o súčasnom šéfovi či o prepustení bývalého sa nám nepodarilo nájsť, výrok preto označujeme ako neoveriteľný.  

Kaliňák mohol narážať na šéfa Úradu hraničnej a cudzineckej polície PPZ. Na tejto pozícii pôsobí od februára 2021 Robert Gucký, jeho predchodcu Ladislava Csémiho vláda odvolala v roku 2020. Do tohto roku bol aj hlavný hraničný splnomocnenec SR. V minulosti Csémi kúpil dom od údajného mafiána, Robert Kaliňák sa podľa Plus 7 dní zúčastnil aj jeho svadby. Csémi sa po odvolaní z funkcie stal policajným pridelencom SR v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska.

Bývalého šéfa Miroslava Uchnára hraničnej polície v Sobranciach zadržali v roku 2010. Z funkcie bol vtedy odvolaný ešte pred zadržaním. Uchnár bol jeden z najvyššie postavených ľudí, ktorí mali na starosti slovensko-ukrajinskú hranicu, taktiež pracoval na príprave hranice na vstup do Schengenu. Môže sa teda jednať o človeka, ktorého v svojom výroku spomína Kaliňák.

Uchnár bol za branie úplatku obžalovaný taktiež v roku 2014. V roku 2021 bol odsúdený Najvyšším súdom za korupciu na trojročný podmienečný trest odňatia slobody so štvorročnou skúšobnou dobou.

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error