DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Kmec

Hlas

…pretože to vylúčili dokonca aj ukrajinský minister obrany a náčelník Generálneho štábu, štábu, že nevidia tam momentálne útočné zoskupenia, ktoré by mali bezprostredne zaútočiť na Ukrajinu.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 25.02.2022
Zavádzajúce

Peter Kmec sa vo výroku odvoláva na vyjadrenie ukrajinského ministra obrany Alexeja Reznikova z januára 2022. Ten vtedy skutočne povedal, že nevidí ruské útočné zoskupenia, ktoré by išli bezprostredne zaútočiť na Ukrajinu. Zároveň však nevylúčil, že v budúcnosti sa situácia môže zmeniť. Jeho neskoršie vyjadrenia z februára 2022 sú už omoho kritickejšie. Ukrajinský generálny poručík Valerij Zalužnyj hovorí, že situáciu na hraniciach monitorujú a v prípade útoku sú pripravení krajinu brániť. Keďže Kmec nepoužil aktuálne, ale staršie stanoviská ukrajinských predstaviteľov, hodnotíme výrok ako zavádzajúci. 

Minister obrany Alexej Reznikov ešte v januári 2022 podľa portálu Politico zľahčoval riziko rozsiahlej ruskej invázie. Ruské ozbrojené sily podľa neho nevytvorili úderné skupiny, ktoré by naznačovali, že sú pripravené okamžite začať ofenzívu. Reznikov dodal, že existujú rizikové scenáre, ktoré sa možno naplnia v budúcnosti. Pre dané časové obdobie, teda január 2022 však hrozbu nepokladal za reálnu.

V januárovom rozhovore pre Sky News generálny poručík Valerij Zalužnyj povedal, že Ukrajinu budú pred Ruskom brániť do poslednej kvapky krvi. Poznamenal, že aktivity ruských síl v blízkosti hraníc monitorujú, ale z bezpečnostných dôvodov nechcel hovoriť o detailoch. Zároveň vyzval ľudí k pokoju. Ukrajinská armáda je vo vojne už 8 rokov od anexie Krymu a súčasná situácia podľa neho nie je novinkou. 

Vyhlásenia ministra obrany a náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády zo soboty, 12. februára, sú oproti januárovým kritickejšie. Vo vyhlásení ukrajinského ministerstva obrany uviedli, že ukrajinská armáda je pripravená odolať nepriateľovi, ktorému nedovolí obsadiť Kyjev, Odesu, Charkov, ani žiadne iné ukrajinské mesto. Ukrajinská spravodajská služba i armáda uvádzajú, že majú situáciu na hraniciach pod kontrolou a že Kyjev koordinuje ďalšie kroky so svojimi spojencami.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error