DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Kmec

Hlas

Pôvodne sa hovorilo o útoku 15. 2., avšak keď sa ohlásila návšteva kancelára Olafa Scholza Moskve, tak sa tento dátum presunul na 16. 2.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 25.02.2022
Nepravda

Cesta nemeckého kancelára Scholza do Moskvy bola ohlásená už začiatkom februára 2022. Spojitosť, ktorú Kmec vytvára medzi jeho príchodom do Moskvy 15. februára a medializovanými dátumami začiatku invázie Ruska na Ukrajinu, ktoré sa zverejnili až neskôr, je nepravdivá. 

V prípade obidvoch dátumov ide o domnienky založené na vyjadreniach USA. Bezpečnostný poradca Bieleho domu, Jake Sullivan, 13. februára uviedol, že ruská invázia sa „môže začať kedykoľvek v najbližšom období,“ vrátane týždňa od 14. do 20. februára 2022. Bezpečnostný poradca však zdôraznil, že nie je možné určiť presný deň útoku. On aj hovorca Pentagonu odmietli potvrdiť, že Rusko zaútočí 16. februára. Upozornili tiež, že tieto odhady prichádzajú z rôznych zdrojov, nielen CIA. Nie je teda pravdou, že by sa jasne hovorilo len o vyššie spomínaných dátumoch. 

Správu o možnosti ruského útoku v utorok, 15. februára, prinieslo spravodajstvo Bloomberg a to 11. februára, odvolávajúc sa na nemenovaný zdroj. Túto informáciu prinieslo aj izraelské spravodajstvo Haaretz, ktoré sa odvolávalo na slová izraelského ministra zahraničných vecí, podľa ktorého USA varovalo Izrael, že Ruská invázia môže „začať už v utorok“.

Medzi diplomatmi, novinármi a zdrojmi z tajných služieb sa hovorilo o možnom začiatku invázie v stredu, Túto informáciu prinieslo viacero zdrojov. Nemecký Spiegel informoval, že podľa zachytených detailných plánov by sa 16. februára mala začať rozsiahla ruská ofenzíva. Politico sa odvolalo na „viacero amerických predstaviteľov“, ktorý údajne tvrdili, že ruská invázia začne 16. februára. 

Informácia o ceste nemeckého kancelára Olafa Scholza do Moskvy bola očakávaná a vopred avizovaná už 4. februára a uskutočnila sa 15. februára. Oznámená bola ešte skôr, ako sa objavili správy o možnom dátume útoku, preto zmenu v informáciach nie je možné pripisovať ceste Olafa Scholza do Moskvy.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error