DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Denisa Saková

Hlas

Kritika voči tomuto návrhu zákona (Kolíkovej zákona o dezinformáciách, pozn.) zaznieva aj z odbornej obce, od generálneho prokurátora, či šéfa SIS, podobne zo strany advokátov, a ešte aj od predstaviteľov ostatných koaličných strán ako SME RODINA, vrátane bývalých ex-kolegov pani ministerky zo strany ZA ĽUDÍ.

27.01.2022
Pravda

Novela Trestného zákona, ktorú predložila ministerka Kolíková, sa stala predmetom kritiky viacerých, vrátane vymenovaných osôb, preto hodnotíme tento výrok ako pravdivý.

Generálny prokurátor Žilinka označil túto novelu za “absurdnú” a dodal, že „neurčitosť a prakticky nedokázateľnosť jej znakov (je, pozn.) odborne nenáležitá a súčasnému stavu spoločnosti neadekvátna.” Šéf SIS Aláč kritizoval novelu v relácii Na Telo Plus 7. decembra 2021. Markíza zverejnila kritiku tejto novely predsedom hnutia SME RODINA Borisa Kollára, pričom následne Aláč označil jej aplikačnú prax za veľmi náročnú”. Predpokladá, že by sa “minula  […] účinku.” (31:00) Kolíkovej novelu ďalej kritizovali koaliční partneri a ex-kolegovia zo strany ZA ĽUDÍ Remišová Šeliga.

Z odbornej obce sa z radov advokátov proti novele zákona vyslovili viacerí, napríklad  právnik Transparency International Slovensko Ivančík. Kritizuje, že novela by sa mala robiť na „základe poctivej odbornej diskusie” a v súčasnej podobe by „napriek dobre mienenému cieľu” bola kontraproduktívna. Docent trestného práva Laciak sa vyjadril, že: „Pokúšať sa z hľadiska trestného práva určiť, či niečo je alebo nie je pravdivá informácia, je ľahko dezinterpretovateľné a zneužiteľné, pričom by zavedenie takéhoto trestného činu mohlo viesť k okliešteniu ústavného práva na slobodu slova či prejavu.” Dodal, že na niektoré hoaxy stačí súčasná podoba trestného zákona šírenia poplašnej správy.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.07.2024
success
error