DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Hojsík

PS

Okresný súd v Trnave odsúdil pána Šípoša na 20 rokov väzenia a prepadnutie majetku – rodinného domu […] Jediné, čoho sa pán Šípoš dopustil, je výroba a predaj liečivých mastí z marihuany.

27.01.2022
Neoveriteľné

Výrok Martina Hojsíka sa týka súdneho konania s Jozefom Šípošom z Dolných Zeleníc, ktorý mal podľa TV Markíza pestovať dva roky marihuanu a nelegálne z nej vyrábať konopné masti. Hojsík píše o predaji, Šípoš a jeho rodina hovoria o rozdávaní známym. Keďže však nie sú verejne dostupné ani rozhodnutie súdu, ani detaily vyšetrovania, hodnotíme tento výrok ako neoveriteľný z verejne dostupných nezávislých zdrojov. 

Podľa informácií TV Markíza pestoval 44-ročný Jozef Šípoš dva roky marihuanu a vyrábal z nej na čierno konopné masti. Začiatkom roka 2021 vyšli najavo Šípošove aktivity, keď policajti zhabali v jeho dome 18 kíl sušenej marihuany, ktorú ohodnotili na 182-tisíc eur.

Podľa samotného Šípoša a jeho rodiny trávu nepredával, ale používal ju na výrobu mastí pre známych a onkologických pacientov. Chcel ich zbaviť bolesti, ktorými trpeli.

Právnik Marek Benedik v rozhovore pre denník Novy čas uviedol, že právny systém a zákony takéto konanie prosto nepovoľujú. Nelegálne pestovanie konope sa považuje za spáchanie trestného činu, nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov. Je irelevantné, že rastliny neboli vyrábané na drogy.“

3. decembra 2021 v Okresnom súde Trnava sa uskutočnilo druhé pojednávanie výsledkom ktorého sa podľa denníka Nový čas  stal verdikt – 20 rokov uväznenia a prepadnutie majetku. Trest nenadobudol platnosť, konanie bude pokračovať v krajskom súde. Rozhodnutie zverejnení po svojom rozhodnutí krajského súdu, ak sa už nikto z účastníkov konania neodvolá.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.03.2024
success
error