DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Mistrík

Ja som v tých prieskumoch stabilne na druhom mieste.

Čaputová a Mistrík v Na telo - 24.02.2019
Pravda

Robert Mistrík sa v predvolebných prieskumoch na druhom mieste umiestňuje od vyjasnenia finálneho zoznamu kandidátov, ktorí mali povinnosť do 31. januára odovzdať svoje kandidatúry. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Vo februári 2019 skončil Robert Mistrík na druhom mieste v prieskumoch agentúr AKO aj Focus. V prieskume agentúry Focus uskutočnenom od 16. do 23. januára sa na prvom mieste umiestnil spolu s Marošom Šefčovičom, obom kandidátom boli vtedy namerané zhodné preferencie na úrovni 16,5 %. V prieskume konzultačnej firmy Restartup uskutočnenom 28. januára po oznámení Andreja Danka o tom, že nebude kandidovať za prezidenta Robert Mistrík ocitol na prvom mieste. Firma Restartup nie je oficiálnou výskumnou agentúrou a prieskum neprebehol bežným spôsobom, ale pomocou kuriérov, ktorí respondentov oslovovali náhodne počas doručovania zásielok. Výsledky boli následne vážené tak, aby zastúpenie jednotlivých skupín odpovedalo demografii Slovenska.

V prieskumoch uskutočnených v roku 2018 (kedy ešte nebol známy definitívny zoznam kandidátov) sa síce umiestnil aj na inom ako druhom mieste, výrok však zaznel v odpovedi na otázku moderátora o tom, či by Robert Mistrík odstúpil od kandidatúry v prospech Zuzany Čaputovej v prípade výrazného rozdielu v preferenciách. Odpoveď znela: „Počkajme si na ďalšie prieskumy ako sa tie budú vyvíjať, ja som v tých prieskumoch stále na druhom mieste...“ V kontexte debaty o možnom odstúpení jedného z kandidátov z toho vyplýva, že mal na mysli posledné zverejnené prieskumy a ich budúci vývoj.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2019
success
error