DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ľuboš Blaha

SMER-SD

Treba si zase povedať, že Irán zaútočil spôsobom, ktorý nevyvolal nejaké obete, aspoň pokiaľ viem, tak tam nejaké obete nie sú, kdežto ten izraelský útok vyvolal viacero obetí na strane Iránu.

26.04.2024
Pravda

Podpredseda Národnej rady Ľuboš Blaha porovnáva útok Izraela na iránsky konzulát v Sýrii z 1. apríla 2024 a útok Iránu v reakcii naň z 13. apríla 2024. Blaha má pravdu, keď tvrdí, že iránsky útok nemal za následok žiadne obete na životoch, zatiaľ čo ten izraelský áno. Podľa dostupných zdrojov Irán informoval Izrael o útoku tri dni vopred, čo bezpečnostní analytici vysvetľujú ako gesto v záujme neeskalovať situáciu a nevyprovokovať odvetný útok od Izraela. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Irán na Izrael zaútočil 13. apríla 2024, pričom na územie Izraela zhodil približne 360 dronov a rakiet. Väčšinu, podľa izraelských zdrojov až 99%, zachytil systém protivzdušnej obrany Izraela a jeho spojencov predtým, než sa dostali na samotné izraelské územie. Aj napriek množstvu vystrelených rakiet preto útok nepriniesol veľké škody a neboli hlásené žiadne obete na životoch. Jedinou zranenou obeťou sa stalo 7-ročné dievča z beduínskej komunity v Negevskej púšti, ktoré utrpelo ťažké zranenie hlavy. 

Iránsky minister zahraničných vecí rovnako tvrdí, že o útoku na Blízkom východe Izrael informoval 72 hodín vopred. Podľa viacerých zdrojov sa preto Izrael na priamy útok pripravoval a Spojené štáty ho taktiež očakávali. Náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl oznámil, že operácia zasiahla všetky vopred indikované ciele. Operáciu označil za ukončenú a uviedol, že Irán nemá zámer v konflikte pokračovať.

Pri izraelskom útoku na iránsky konzulát v sýrskom Damasku 1. apríla 2024 zahynulo trinásť ľudí, vrátane brigádneho generála a dvoch veliteľov Islamských revolučných gárd. K tomuto útoku sa Izrael oficiálne neprihlásil, no viaceré štáty vrátane Iránu mu tento útok prisudzujú. Podľa bezpečnostného analytika Josefa Krausa nemal z pohľadu blízkovýchodnej logiky Irán na výber a útok sa dá čítať ako demonštratívna reakcia na sled izraelských útokov (09:00).

Skutočnosť, že iránsky útok nemal za následok výrazné materiálne škody a žiadne obete na životoch, môže byť chápaná ako zásluha izraelského systému protivzdušnej obrany. Verejne dostupné zdroje však nasvedčujú tomu, že Irán svoj útok s Izraelom vopred komunikoval, čo umožnilo Izraelu sa na útok dostatočne pripraviť. Spôsob, akým Irán zaútočil na Izrael, teda Ľuboš Blaha popisuje v súlade s dostupnými informáciami. Nezávisle na počte obetí, oba útoky zvýšili napätie v regióne a majú potenciál ho eskalovať do otvoreného konfliktu. Podpredseda NR SR Blaha vo svojej odpovedi oba útoky odsudzuje (03:15).

Dátum zverejnenia analýzy: 07.05.2024
success
error