DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Potom sa stal (Ľudovít Ódor bol, pozn.) v roku 2016 jediným Slovákom učiacim na stredoeurópskej univerzite, ktorá bola v Budapešti, tá bola potom Orbánovi tlačená do Viedne.

Robert Fico a Eduard Heger v Na telo - 30.11.-0001
Nepravda

Ľudovít Ódor v roku 2016 pôsobil na Stredoeurópskej univerzite (CEU). Nie je však pravdou, že by na tejto univerzite pôsobil ako jediný Slovák, v tom období tam pracoval aj Martin Kahanec, výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Ľudovít Ódor sa v roku 2016 sa stal hosťujúcim profesorom na CEU. Okrem neho na univerzite pôsobil aj napríklad Slovák Martin Kahanec, ktorý na Stredoeurópsku univerzitu nastúpil v roku 2010 ako odborný asistent. V roku 2012 bol menovaný docentom a v roku 2016 profesorom. Ľudovít Ódor tak nie je jediným Slovákom učiacim na CEU. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý. 

Časť programov vyučovaných na Stredoeurópskej univerzite sa od septembra 2019 presunula z Budapešti do Viedne. Ide najmä o programy akreditované v Spojených štátoch, keďže maďarská legislatíva nedovoľuje v krajine pôsobenie zahraničných univerzít bez toho, aby vzdelávanie poskytovali aj v krajine svojho pôvodu. V Budapešti výučba však naďalej pokračuje, no ostalo tam iba menej ako jedna pätina lokálne akreditovaných študijných programov.

Dátum zverejnenia analýzy: 31.05.2023
success
error