DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Však ja som aj pani prezidentke povedal. Pani prezidentka, ja vám navrhujem alternatívu, kde ja nebudem viesť túto vládu, kde budete mať ministrov, ktorí budú zodpovední za rezorty.

Robert Fico a Eduard Heger v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Eduard Heger vystúpil začiatkom mája na tlačovej konferencii k aktuálnej politickej situácii. V príhovore požiadal prezidentku o odobratie poverenia viesť vládu, aj keď podľa prezidentkiných slov táto žiadosť nemala žiadny právny efekt. 

Heger v príhovore oznámil, že predstavil prezidentke dve alternatívy k vymenovanie úradníckej vlády. V prvej navrhol, aby prezidentka doplnila neobsadené ministerské stoličky svojimi nominantami. Druhou alternatívou bolo, že by Heger vládu neviedol a ministrami by ostali tí, ktorí sú zodpovední za rezorty, ktoré by boli najviac ohrozené touto výmenou.

Prezidentka sa však vyjadrila, že po žiadostiach Vlčana a Káčera vedela, že je potrebné vymenovanie vlády odborníkov a potvrdila, že  Hegerove návrhy jej názor nijako nezmenili. V pondelok 15. 5. Zuzana Čaputová  vymenovala úradnícku vládu na čele s Ľudovítom Ódorom. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 31.05.2023
success
error