DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Nám sa nestalo, že by rodinní príslušníci takto parazitovali, ako sa to dialo za tejto vlády.

Robert Fico a Eduard Heger v Na telo - 14.05.2023
Nepravda

Vážne prípady podozrenia z rodinkárstva a klientelizmu pri rozdávaní funkcií, dotácií či zákaziek sa objavili aj počas vlád Smeru-SD. Tvrdenie Roberta Fica preto hodnotíme ako nepravdivé. 

Robert Fico reaguje na kauzu exministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. Týkala sa vyplatenia eurofondov, ktoré ministerstvo životného prostredia pridelilo firme Reko Recycling, ktorú Vlčan ako minister spoluvlastnil cez spoločnosť WP Tech, ktorú spoluvlastní cez ďalšiu firmu VS Consulting. 

Vlčan po medializácií kauzy odstúpil z funkcie, ale vyjadril sa, že firma si dotáciu ponechá. Polícia na svojom Facebooku potvrdila, že poskytnutú dotáciu v súčasnosti preveruje Národná kriminálna agentúra.

Podozrenia z rodinkárstva sa za vlády predstaviteľov OĽaNO objavili aj na Slovenskom pozemkovom fonde, kde sa prostredníctvom dohôd zamestnal napríklad bývalý poslanec OĽaNO Miroslav Snopko spolu s manželkou.

"SPF potvrdil, že za jednofarebnej vlády Smeru-SD v roku 2015 pracovali vo fonde na dohodu štyria pracovníci, za koaličnej vlády Smeru v roku 2019 to bolo 14 pracovníkov a za vlády vedenej OĽaNO pracovalo v pozemkovom fonde na dohodu k októbru minulého roka 54 ľudí," napísala SITA. V rovnakej inštitúcií jej bývalý riaditeľ a politik za OĽaNO, Ján Marosz, zamestnal na dohodu svojho syna.

Podozrenia z rodinkárstva pri rozdeľovaní funkcií či dotácií sa však objavili aj za vlád Roberta Fica. V roku 2013 denník SME informoval, že za vtedajšieho ministra pôdphospodárstva Ľubomíra Jahnátka sa na rezort dostala jeho neter, synovec, krsné deti a viacero ľudí z Jahnátkových rodných Komjatíc. 

Pre podozrenia z rodinkárstva musel odstúpiť aj bývalý poslanec za Smer-SD a minister hospodárstva v rokoch 2014-2015 Pavol Pavlis. Firma jeho švagra totiž získala niekoľko štátnych zákaziek za státisíce eur.

Fico v roku 2007 zamestnal Mareka Eštóka ako riaditeľa odboru zahraničných vzťahov. Jeho svokrom bol v tom čase poslanec za Smer-SD a blízky Ficov spolupracovník Vladimír Faič.

Počas tretej vlády Smeru bol šéfom kancelárie podpredsedu vlády Petra Pellegriniho Rastislav Rybanský, podľa médií bratranec Roberta Fica. Pellegriniho PR riadila Andrea Halászová, podľa aktualít sestra bývalej asistentky Fica. Riaditeľkou protokolu mala byť dcéra Ficovho šoféra, Andrea Szaboová.

Na nahrávkach z poľovníckej chaty, ktoré unikli v roku 2021, hovoril Fico o vybavovaní otázok na bezpečnostnú previerku NBÚ pre svoju priateľku Kataríni Szalayovú, ktorá bola vtedy čakateľkou na prokuratúre. 

Transparency International Slovensko v roku 2016 upozornilo na stranícky klientelizmus pri rozdávaní dotácií za vtedajšej vlády Roberta Fica. "Inak povedané, ak má Vaša obec smeráckeho starostu, mali ste vy a vaše deti viac ako trojnásobne vyššiu šancu, že z rezervy premiéra dostanete nové ihrisko či dotáciu na chod obce," uviedla mimovládka. 

 

Dátum zverejnenia analýzy: 31.05.2023
success
error