DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Monika Beňová

SMER-SD

Takže ten reálny stav je taký, že Európska únia sa nachádza v krízovom stave, čo sa týka výzbroje a čo sa týka vôbec armádnych záležitostí. Ideme teraz investovať ďalšiu miliardu a to je iba oznámená, pol miliardy z európskeho rozpočtu a pol miliardy z rozpočtov členských štátov na výrobu v rámci zbrojárskeho priemyslu, pretože nemáme vlastne už ani vlastné zásoby.

Europoslanci na TA3 - 30.11.-0001
Pravda

Európske obranné rozpočty boli dlhodobo podfinancované. To sa zmenilo s nástupom ruskej agresie v roku 2014 a jej zintenzívnenia v roku 2022. Od vypuknutia vojny na Ukrajine síce výdavky jednotlivých krajín vzrástli, no obranná kapacita Európy i tak zostáva v kritickom stave. Európsky kontinent sa borí s nedostatkom armádnych továrne, zásob zbraní a munície, a slabá je taktiež pripravenosti personálu.

Najmä počas konfliktu, kedy je spotreba zdrojov vyššia sa EÚ snaží zvyšovať výrobné kapacity aj pre potreby Ukrajiny. Časť financií je navyše určená na kompenzovanie tých členských štátov, ktoré už odovzdali materiál ukrajinským ozbrojeným silám.

Brusel hovorí aj o potrebe spoločných nákupov členských krajín a posilnení výrobných kapacít munície na kontinente. Na to nedávno apeloval aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Európska rada sa 20. marca 2023 dohodla na trojfázovou prístupe zameranom na urýchlenie dodávok a spoločného obstarávania s cieľom dodať Ukrajine v rámci spoločného úsilia počas nasledujúcich 12 mesiacov jeden milión kusov delostreleckej munície. 

Prvým bodom je poskytnutie munície Ukrajine zo zásob členských štátov Únie, druhým bodom je spoločný európsky nákup munície pre Ukrajinu. Tretím bodom sú cielené opatrenia vrátane financovania zamerané na zvýšenie výrobnej kapacity EÚ a riešenie súčasného nedostatku munície a riadených striel, ako aj ich komponentov.

Európska Rada prijala začiatkom marca, v rámci druhej fázy podporného plánu, opatrenie pomoci Ukrajine v hodnote 1 miliardy EUR v rámci Európskeho mierového nástroja. Opatrenie prispeje k posilneniu spôsobilostí a odolnosti Ukrajiny, aby mohla brániť svoju nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť a chrániť civilné obyvateľstvo pred prebiehajúcou ruskou vojenskou agresiou.

Pomocou finančných prostriedkov z tohto opatrenia pomoci sa ukrajinským ozbrojeným silám poskytne delostrelecká munícia kalibru 155 mm a na požiadanie aj riadené strely, ktoré budú spoločne obstarávať členské štáty EÚ z európskeho obranného priemyslu. 

Tomuto kroku predchádzalo schválenie podporného balíka v hodnote 1 miliardy EUR, ktorý EÚ umožnil uhradiť členským štátom náklady na muníciu zem – zem a delostreleckú muníciu, ako aj na riadené strely, ktoré darovali Ukrajine z existujúcich zásob 

Spolu s predchádzajúcim rozhodnutím urýchlene poskytnúť muníciu z existujúcich zásob vyčleňuje EÚ na tento účel 2 miliardy EUR, čím sa celková vojenská podpora EÚ Ukrajine zvýši na 5,6 miliardy EUR.

Európska komisia už prijala aj 3. fázu plánu na podporu výroby munície. Cieľom novej legislatívy je zväčšiť výrobnú kapacitu EÚ a riešiť terajší nedostatok munície a rakiet a ich komponentov.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.05.2023
success
error