DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Je x príkladov zo sveta, naposledy z Maďarska, kde nefungovalo napr. zastropovanie cien.

Sulík a Blanár v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Zastropovanie cien v Maďarsku sa týkalo pohonných hmôt (PHM) a niektorých vybraných druhov základných potravín. Maďarská vláda zastropovala ceny PHM  prvýkrát v novembri 2021. Následne ich viackrát predĺžila, až v decembri 2022 pre krízovú situáciu úplne zrušila reguláciu cien benzínu, pretože Maďarsko trpelo vážnym nedostatkom PHM, k čomu preukázateľne prispelo zastropovanie ich cien.

PHM sa od 15. novembra 2021 nemohli predávať za viac než 480 forintov za liter, v prepočte 1,30€. Ceny potravín sa maďarská vláda rozhodla zastropovať od 1. februára 2022. Konkrétne išlo o ceny kryštálového cukru, pšeničnej múky, slnečnicového oleja, bravčového mäsa, kuracieho mäsa a mlieka. 

V decembri 2022 kritizovala opatrenia vlády maďarská centrálna banka, keď sa jej guvernér György Matolcsy vyjadril, že všetky cenové stropy by sa mali okamžite zrušiť, pretože sa krajina podľa neho nachádza na pokraji kolapsu. 

Regulácia cien spôsobila, že pre ich neudržateľnú cenu a dopyt prevyšujúci ponuku skrachovali mnohí menší predajcovia palív. Vytvorilo to chaos na čerpacích staniciach, koniec podnikania pre malých predajcov a veľké problémy priznal aj hegemón maďarského trhu s PHM, štátny MOL. Ten hlásil nedostatok palív a vyčerpanie kapacít a neschopnosť pokrývať dopyt spotrebiteľov. 

Zastropovanie cien PHM a určitých druhov potravín v Maďarsku neviedlo k znižovaniu miery inflácie. Dáta Eurostatu ukazujú (pdf., s.1), že v januári 2023 infláciu na úrovni 26,2 %. V januári 2022 sa pohybovala na úrovni 7,9 %. Inflácia v Maďarsku je teda najvyššia v Európskej únií, ceny neklesajú a výrazne tým trpia maloobchodníci.

Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2023
success
error