DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Príspevok na bývanie sme navrhli ako riešenie ešte minulý rok ako riešenie inflačnej krízy, keď stúpajú ceny, tak rozumný štát musí najviac chrániť tých, čo sú na tom najbiednejšie, tí, čo naozaj môžu spadnúť do pásma chudoby, a to rieši práve príspevok na bývanie, lebo všetkým tým, všetkým tým, ktorý z rozpočtu dávajú viac ako 30 % na výdavky spojené s bývaním, by dorovnával tie sumy.

Igor Matovič a Michal Šimečka v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Poslanec PS Tomáš Valášek predložil vo februári 2023 v parlamente návrh príspevku na bývanie. Išlo najmä o snahu zefektívniť súčasný systém vyplácania príspevku na bývanie, na ktorý má za aktuálnych podmienok nárok len 25 000 slovenských domácností. Vďaka Valáškovmu návrhu by štát dorovnával náklady na bývanie, ak by prevyšovali hodnotu 30 % príjmu domácnosti. Predpokladaný počet ľudí, ktorí by mohli poberať nový príspevok, strana odhadla na približne 490 000 ľudí.

Tento návrh sa nedostal ani do druhého čítania, z prítomných 133 poslancov hlasovalo za návrh len 8 poslancov. PS sa snažili presadiť tento návrh už v roku 2022 v reakcii na vysokú infláciu.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2023
success
error