DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Krajniak

SME RODINA

A iný sudca povedal, že je dôvodné (pozn. obvinenie Čurillovcov).

Milan Krajniak a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Bratislavský krajský súd septembri 2021 konštatoval, že stíhanie vyšetrovateľov NAKA je neopodstatnené. Obvinení sú však aj naďalej a to zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Generálna prokuratúra vo februári 2022 zrušila len časť obvinení. 

K tomu sa vyjadril policajný prezident Hamran na tlačovej konferencii 8. septembra 2022. Povedal, že súd neoznačil stíhanie za dôvodné, obvinenie už vyše roka trvá a je politicky zneužívané. K stíhaniu sa vyjadril aj na ďalšej tlačovej besede 15. marca 2023. Podľa Hamrana tri súdy údajne potvrdili, že sa vyšetrovatelia trestného konania nedopustili. 

Na tlačovú besedu reagoval právnik Martin Ribár vo videu na facebookovej stránke „Za právny štát“. Citoval z uznesenia Najvyššieho súdu SR, ktoré sa odvoláva na uznesenie Úradu inšpekčnej služby – tá je zodpovedná za vyšetrovanie a aj obvinenie vyšetrovateľov:

„Na strane druhej z obsahu dotknutého uznesenia plynú závažné skutočnosti vyvolávajúce podozrenia, že v iných trestných veciach malo dochádzať a to aj za prispenia OČTK ku skresľovaniu dôkaznej situácie vytváraním nepravdivých dôkazov, (…) pričom o týchto skutočnostiach mal vedieť aj vyšetrovateľ Ján Čurilla“ (od 5:56). 

Rozhodnutie sa zdá byť jediným údajným dôkazom v prospech tvrdenia, že obvinenia vyšetrovateľov NAKA sú opodstatnené. Predmetné rozhodnutie NS SR dostupné nie je, tvrdenia Martina Ribára nemôžeme overiť. 

Počas tlačovej besedy Hamran spomína aj rozhodnutie Najvyššieho súdu, podľa ktorého sa vyšetrovatelia NAKA nedopustili trestných skutkov či manipulácií vyšetrovania (10:50).

Oslovili sme Milana Krajniaka a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny so žiadosťou o vyjadrenie, do vydania relácie 4. 5. 2023 tak však neurobili. 

Dátum zverejnenia analýzy: 04.05.2023
success
error