DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Tam vznikla diera 500 miliónov eur a teraz si to tie samosprávy druhou rukou berú od rodičov zvýšenými školskými poplatkami, zvýšenými poplatkami za obedy a pod.

Milan Krajniak a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Pravda

Samosprávy, mestá a obce po najnovšej novele zákona o dani z príjmov a vykompenzovaní časti strát prídu o približne 540 miliónov eur. V reakcií na toto zníženie príjmov a tiež na vysokú infláciu a ceny energií už v posledných mesiacoch zvýšili či ešte len zvýšia rôzne poplatky, či rušia mnohé neesenciálne výdavky vrátane investícii. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

V polovici decembra parlament schválil novelu zákona o dani z príjmov, ktorá zaviedla výrazne vyšší daňový bonus, než bol doposiaľ. Samosprávy vypočítali, že celková strata na ich príjmoch dosiahne 784 miliónov eur. To v celej výške nepokryjú ani vládne kompenzácie vo výške 244,3 milióna eur, ktoré už podpísala aj prezidentka Čaputová. V realite teda vznikla strata pre mestá a samosprávy okolo 540 miliónov eur.

Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček nazval daňovú reformu katastrofou. Štátne kompenzácie majú podľa Rybníčka stačiť len na základný chod samospráv. 

Mestá už skutočne začali so zvyšovaním daní a poplatkov pre dodatočné vykrytie strát. Prešov zvyšuje daň z nehnuteľností, Žilina či Piešťany aj poplatky za komunálny odpad, v Košickom kraji rušia plánované investície, v Banskobystrickom kraji škrtajú dotácie, Nitra zvyšuje okrem iného aj poplatky za školské zariadenia. Bratislava bude šetriť aj na zamestnancoch a Trenčín zvýši taktiež poplatky sociálnych služieb a športovísk. 

Samosprávy a mestá však nezvyšujú tieto poplatky len v dôsledku znížených príjmov zo strany štátu, ale aj kvôli vysokej inflácií a vysokým cenám energií.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.05.2023
success
error